Egymilliós lett Johannis

Meghaladta az egymilliót Klaus Johannis kedvelőinek száma a Facebookon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-11
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 20., 08:35
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis, újonnan megválasztott államfő az első európai politikus, akinek több mint egymillió kedvelője van a Facebookon - közölte szerdán internetes oldalán a România Liberă című lap.

A decemberben hivatalba lépő új elnök Facebook-oldalán kedden haladta meg az egymilliót a lájkolók száma. A România Liberă szerint ezzel olyan közismert politikusokat utasított maga mögé, mint Angela Merkel német kancellár (900 ezer), Francois Hollande francia elnök (517 ezer), vagy David Cameron brit miniszterelnök (410 ezer).

A szociáldemokrata ellenfele, az elnökválasztás nagy vesztese, Victor Ponta miniszterelnök követi Johannist a Facebook-rangsorban 720 ezer kedvelővel, míg a hivatalban lévő Traian Băsescu államfőnek 320 ezer szimpatizánsa van a közösségi oldalon.

A lap szerint az európai politikusok közül Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök állt legközelebb ahhoz, hogy átlépje a bűvös egymilliót, neki 990 ezer kedvelője van, de Johannis elhúzott mellette.

A frissen megválasztott - ráadásul sokak szerint karizmával sem rendelkező - Johannis ugyanis a leggyorsabban népszerűvé vált politikus Európában, hiszen kedvelőinek száma gyakorlatilag az utóbbi egy héten duplázódott meg. Johannis az elnökválasztási kampány utolsó hetét még 520 ezer kedvelővel kezdte, és a szavazás előtti napon előzte meg ellenfelét, Victor Pontát.

A politikai elemzők szerint az sem véletlen, hogy vasárnap este, a voksolás végén a két politikus Facebook-kedvelőinek egymáshoz viszonyított aránya megegyezett azzal az 55-45 százalékos aránnyal, amellyel Johannis megnyerte az elnökválasztást Pontával szemben.

A vesztes szociáldemokraták szerint Pontát nem a jobboldal, hanem a "Facebook-párt" győzte le. Tény az, hogy a második fordulóban több mint kétszer annyian voksoltak Johannisra, mint az elsőben, és joggal feltételezhető, hogy a növekményt nem a mögötte álló (30 százalékos) pártszövetség, hanem az interneten futótűzként terjedő, Ponta-ellenes lázadás hozta számára. Ebben meghatározó szerepe volt azoknak a videóknak és fényképeknek, amelyeket a közösségi fórumokon tettek közzé a külföldi szavazóköröknél kígyózó kilométeres sorokról.

A bukaresti elemzők szerint az elnökválasztás előtt esélyesebbnek tartott Victor Ponta azért veszítette el a választást, mert kormánya akadályozni próbálta a hagyományosan jobbra húzó diaszpórát választójoga gyakorlásában. Az ez ellen tiltakozó fiatal értelmiségiek váratlanul magas részvétele közepette vasárnap Klaus Johannist választották Románia elnökévé a következő öt évre.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."