Szabályozzák a babák munkavállalását

A 14 éven aluli gyerekek kihasználása ellen hozott rendeletet a kormány. Javítják a csecsemők munkafeltételeit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

CsecsemoTelefon
Kiskorúak is dolgozhatnak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 06., 10:26
0 hozzászólás. 

Két évnyi huzavona után végre megszabta a kormány a gyermekek munkavállalásának feltételeit. A rendelkezést az tette szükségessé, hogy sok szülő kizsákmányolta saját vérét. Elszaporodtak a modell- és sportversenyek, ahol edzik is a kicsiket. A kormányhatározat megszabja, hogy hánytól hány óráig és egy héten hány alkalommal szabad foglalkoztatni a 14 éven aluli kiskorúakat.

A csecsemők nem dolgozhatnak heti egy óránál többet, az 1–5 év közötti gyerekek napi 2 óra fölött, és az 5-12 évesek napi 4 óránál, a 12 évesek napi 6 óránál nem húzatják többet az igát.

Azt is megszabták, a nap mely szakaszában foghatóak munkára a gyerekek. Az öt éven aluliak 9–17 óra között, az 5-12 évesek 8-20 óra között, a 12 éven felüliek 7-től 22 óráig foglalkoztathatóak pénzszerzés céljából.

Fontos feltétel, hogy a gyerekek csak egy felnőtt kíséretében mehetnek munkába, aki felvállalja értük a felelősséget. Ez lehet a szülő, vagy a szülők által kiválasztott személy és gyám.

A kormányrendelet meghatározza azokat a foglalkozásokat, amelyeket betölthetik a kiskorúak: színész, zenész, táncos, statiszta, akrobata különféle kulturális, nevelő- vagy művészettel kapcsolatos rendezvényeken mint a színházi előadás, balett, cirkusz, tánc- és zenevetélkedő, előadó. A gyerekek részt vehetnek művészfilmek forgatásán, felvételén, lehetnek fotó- és divatmodellek.

A gyerek munkavállalása 14 éven aluliak esetében a szülő és a munkáltató, a gyerek és a munkáltató közti megállapodás alapján történik, de utóbbi esetben is bele kell a szülőnek egyeznie. A gyerekek csak veszélytelen munkákat végezhetnek. Az így nyert pénzösszeget a gyerek érdekében kell felhasználnia a szülőknek. A fenti feltételek be nem tartását 1 000-8 000 lej közti pénzösszeg kifizetésével büntethetik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."