RMDSZ-es vezetők a székely ízek miatt írtak levelet Johannisnak

Székely ízek feliratot kifogásolt élelmiszercímkén egy fogyasztóvédelmi vezető, felfüggesztését kérik székelyföldi vezetők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

SzekelyIzekMustar
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 04., 07:02
0 hozzászólás. 

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere illetve a Mikó Imre Jogvédő szolgálat háromszéki szervezete közös levélben tájékoztatta Klaus Johannis államfőt arról, hogy Mircea Diacon, a fogyasztóvédelmi hivatal Kovászna megyei főfelügyelője a „székely ízek" feliratú árucímkék kicserélésére kötelezett egy hentesárut forgalmazó céget.

A politikusok levelükben felhívták a figyelmet arra, hogy a hatóság kettős mércét alkalmaz: míg fellép a „székely ízek" feliratú árucímkék ellen, egy áruházlánc „román ízek" feliratú termékcsaládja esetében nem teszi ugyanezt.

Az elöljárók közölték: fontosnak tartják, hogy a romániai magyarok félelem nélkül élhessenek törvényes jogaikkal. Arra is kitértek, hogy a székelyföldi etnikumok közötti harmónia és az egymás iránti tisztelet feltételezi a másik kultúrájának kölcsönös elfogadását.

Antal Árpád és Tamás Sándor arra kérte az államfőt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és hasson oda, hogy az illetékes hatóság függessze fel tisztségéből az érintett közhivatalnokot. Ugyanakkor azt a reményüket is kifejezték, hogy „sem a magyar, sem a román ízek, sem a szász szalámi, sem a cigánypecsenye nem tűnnek el a közhivatalnokok túlkapásai következtében".

A közlemény szerint a két székelyföldi vezető hasonló tartalmú levelet küld a miniszterelnöknek, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal elnökének, a Consumers International szervezet elnökének, valamint feljelentést tesznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és az ombudsmannál is.

Mircea Diacon február 20-án azzal indokolta a székely ízek árucímke elleni fogyasztóvédelmi fellépést, hogy szerinte nem léteznek székely ízek, egy élelmiszer csakis édes, keserű vagy savanyú lehet. Az MTI kérdésére kijelentette: „Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, ezért tudja, hogy milyen a székely íz".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."