MPP – Jobbik partnerség?

Igencsak érdekes lehetőségeket vet fel Kelemen Attila jegyzete, melyben a különböző politikai szövetségek lehetőségeit latolgatja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasz_Jeno_250310_
Szasz_Jeno_250310_
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. április 06., 08:23
13 hozzászólás. 


A komment.hu véleményszájtot böngészve találtunk rá egy felettébb érdekes felvetésre, méghozzá Kelemen Attila, a Transindex kiadóigazgatójának tollából. A szerző a most hétvégén esedékes magyarországi parlamenti választások után előálló helyzetet és annak következményeit vizsgálja, már ami a romániai magyar politikával való kapcsolatok milyenségét illeti. Kelemen Attila véleményét az alábbiakban olvashatják.

A Szász Jenő vezette MPP (Magyar Polgári Párt) az RMDSZ mellett lehetett volna a romániai magyarok számára alternatíva, ám a legkevésbé sem váltotta be az erre vonatkozó esetleges reményeket. Milyen meglepetéseket okozhat a Fidesz várható kormányzása az erdélyi magyar pártviszonyokban?

Lesznek még meglepetések - ejti el az RMDSZ egyik vezetője, amikor arról beszélgetünk, hogy jön vissza a Fidesz. Egy olyan személy mondta ezt, akiről soha nem merült volna fel bennem, hogy meg tud lepődni bármin is.

A Fidesz visszatérése valóban új és érdekes helyzeteket hozhat a rommagyar belpolitikában. Részint azért, mert még kérdés, ki lesz a "határon túli" téma fideszes gazdája, részint pedig azért, mert nem világos az sem, ki lesz a fideszes "határon túli" téma erdélyi üzemeltetője. Mert hát a viszonyok mások, mint néhány évvel ezelőtt. Jólértesültek szerint Németh Zsolt is és Kövér László is más típusú pártfeladatokat kapnak, ami azt jelenti, hogy erdélyi klientúráiknak is újra kell pozicionálniuk magukat. Sok a találgatás azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kit jelöl ki témagazdának. Úgy tűnik, hogy az utóbbi hónapokban nincs olyan kolozsvári megnyitó, könyvbemutató vagy kerekasztal, amin ne venne részt Szőcs Géza, akinek személye okozta az első látványosabb súrlódásokat az RMDSZ és a Fidesz között. Ő lenne a gyűrű új hordozója?

szekelyudvarhelyert-dijatado-20

Az önjelölések és -pozicionálások ideje van, tapasztalatlanabb erdélyiek már azt mesélik, hogy melyik kurátori tisztség várományosait tisztelhetjük bennük. Ezek azért is elhamarkodott vágykivetítések, mert kérdéses az is, hogy a Fidesz milyen stratégia mentén kezdi újra erdélyi politikai gyarmatosítását. A legpraktikusabb az lenne, ha Tőkés László kontrollja alá tudná venni Szász Jenő pártját, az MPP-t, így némi rend alakulhatna ki a rommagyar konzervatív táborban.

Az MPP a Fidesz alternatív erdélyi politikai projektjének indult, és késve intézményesült. Székelyudvarhely akkori polgármestere, Szász Jenő kapta a feladatot, amit lassan, költségesen és nem zökkenőmentesen, de végig is vitt. Csakhogy közben Szász elvesztette politikai mojóját. Hogyan vált a Fidesz Kövér László-vonalának kegyeltjéből az egyik leghiteltelenebb romániai magyar politikus? Sok munka és kitartás kellett hozzá. Így halmozódhatott fel polgármestersége végén a főleg ingatlanokba fektetett magánvagyon, aminek keletkezésére Szász nem tud magyarázatot adni. Kínosan érintette Szászt az is, hogy rákérdeztek, mi lett azokkal a pénzekkel, amelyeket többnyire Magyarországról kapott alapítványa a 2005-ös árvizek idején. A számos idétlen és émelyítő helyzet között a legemlékezetesebb Szász Jenő-momentum mégiscsak az MPP első kongresszusa, és itt érdemes egy keveset időzni. Mert az MPP tavaly márciusi első kongresszusa még azoknak a székelyeknek is előhozta a humorérzékét, akik utoljára háromévesen nevettek, nem tudni, miért.

vona_gabor

Az új partner?

Szász Jenő megválasztatta magát úgy, hogy nem csak a küldöttek, de a meghívottak is szavazhattak, ami ugyan udvarias gesztus, de mégiscsak nonszensz. Az MPP tekintélyes belső ellenzéke kivonult, majd jogi úton támadta meg Szász újraválasztását. Nemrég a bukaresti bíróság Szász ellenzékének adott igazat, így idén április 10-én új MPP-kongresszus várható. Ha ekkor Szász Jenő korábbi ellenjelöltje, Gergely Balázs kerekedik felül, amire jó esély van, megtörtént a konzervatív oldal integrálása, vagyis Tőkés befolyási körébe kerül a Fidesz által indított, de közben magánosított politikai projekt. Jó hír a Fidesznek, rossz hír Szász Jenőnek és az RMDSZ-nek - ez utóbbi volt a Szász Jenő önbénított pártjának legnagyobb haszonélvezője.

Ha a pályáról kiszorított Szász Jenő alternatíváit mérlegeljük és azt Szász Jenő megmaradt rajongóinak opcióiból vezetjük le, akkor Szász mégsem elveszett, mert van alternatívája: a Jobbik. Ha a MIÉP erdélyi intézményesülési kísérlete nem sikerült, a Jobbiknak már a spontán terjeszkedése is lenyűgöző. A Székely Gárdának sikerült hazavágnia a március 15-i ünneplést Kolozsváron, és láthatóan ugyanazokkal a technikákkal szerez médiaratinget, mint a pannon gárda. Szász jobb szónok, mint a Jobbik vezérei, ambivalens fogalmazásban egyenesen verhetetlen, kreatívan tud zsidózni, a fanatizálás ajándékával megáldott karizmatikus politikus. Szász nem elveszett ember, mert egy éppen kialakulóban lévő politikai konjunktúrában ő lehet a Jobbik legígéretesebb erdélyi partnere.


13 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Krisztián
2010-04-06 10:16:02
Érdekes, hogy pont a választások előtt ír Kelemen Ármin ilyen badarságokat, terméwszetesen felső megrendelésre, hiszen kilátszik a lóláb. 1 Azt akarja elhitetni, hogy az MPP radikális párt, míg az RMDSZ az angyali üzenet hordozója, aki leszerepelt már a Fidesznél többször. Tehát,az RMDSZ parnere a Fidesz, az MPP mehet a Jobbik felé. Csúnya diverzió, amit Kelemen művel, hiszen ő is Markó holdudvarához tartozik.
avatar
igazmondo
2010-04-06 10:57:08
egyetertek Krisztiannal, hogy erdekes. Es nevetseges is. De valaki altal jol meg lett irva a komment.hu-n, miszereint,(idezem):"Egyoldalú cikk. Magyarországon elmegy mert az itteni emberek nem sokat tudnak az erdélyi viszonyokról, de odaát a transindexen kívül sehol nem lehetne ezt leközölni.
Persze ha az ottani és az itteni pártok politikai magatartását(és nem állásfoglalását!)akarjuk párhuzamba állítani akkor már van igazság a felvetésben.
kb.:
Rmdsz-Mszp
Mpp-Fidesz
Sznt-Jobbik.

Sok hasonlóság lelhető fel a párhuzamba állított pártok között.
Az Rmdsz technokrata, volt kommunista és maffiózók gyülekezete mint az Mszp-Szdsz. Szasz nem angyal, de legalabb jo magyar akarcsak Orban, Nemeth es Kover. UDMR=Gyurcsany, Zuschlag es magyart megtagado bandajuk. Tokesnek mar nincs eleg hitele. O is ide oda tancol egy ideje egy jopofa euparlamenti fizetesert.
avatar
Csedo
2010-04-06 12:15:38
Valaki elmondja hogy Szasz Jeno mikor ejtette ki a zsido szot a szajan ?
Egyebkent is egyszer mar leirtam, hogy mit jelent a "zsido" szo !
avatar
aladin
2010-04-06 13:26:27
Nincs olyan Csedo, mert nem mondta. Mig nem volt ferditve,addig úgy hangzott, hogy származása miatt. . . És igen, igazad van, hogy lehet szólitani őket, ha lassan tilos kimondani, hogy zsidó. Amúgy meg kelemen Attilának nem sok önálló gondolata van a politika terén. A kedves támogatók diktálnak.
avatar
fekete-feher
2010-04-06 16:07:59
Nevetséges!
Mennyivel szebb és etikusabb lenne, ha a t. olvasó tudná, hogy Kelemen Attila honnan jön és merre tart: ő ugyanis annak az erdélyi internetes portálnak (Transindex) a kiadóigazgatója, melyet többségében Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke (jelenleg kulturális miniszter) birtokol.

De pártatlan szerzőnk (KA) projekt igazgatója annak az Erdély FM nevű médiavállalkozásának is, melynek kiemelt támogatója az RMDSZ pártalapítványa, a Communitas. Szerzőnk ebből él!

Jó azt is tudni, hogy a Transindexnek egyetlen egetverő(?) leleplezése volt fenállása óta: a 2008-as romániai kampányban sikerült hetet-havat összehordani Szász Jenő ingatlanbizniszeiről, amire azóta sincs annyi bizonyíték, hogy bármilyen hatóság megalapozott eljárást indíthatott volna. Cikk és kampányanyag - ennyi született belőle - pedig ne feledjük, az RMDSZ éppen kormányon van és volt, az MPP-elnök regnálása alatt is.

Se azelőtt, se azóta nem feszegette egy politikus vagyoni helyzetét a Transindex, például saját tu...
avatar
fekete-feher
2010-04-06 16:11:04
Hol a hozzászólás vége?
Elvileg itt elovasható az egész hozzászólás, csak éppen moderálják ;)...
avatar
szasza
2010-04-06 16:22:58
re: Hol a hozzászólás vége?
Nem lett moderálva a hozzászólás, csak karakterszám-korlátozás van. Megkérlek írd külön hozzászólásba az eredeti második felét, úgy látszani fog.

avatar
fekete-feher
Elvileg itt elovasható az egész hozzászólás, csak éppen moderálják ;)...
avatar
aladin
2010-04-06 17:39:12
Örülök 'fekete-feher - Nevetséges!' cimű hozzászólásának mert(velem ellentétben) nem volt lusta és hosszan, érthetően leirta hogy ki is Kelemen Attila, mennyire pártatlan tollforgató. Köszönjük Neki. .
avatar
fekete-feher
2010-04-06 20:12:49
re: re: Hol a hozzászólás vége?
[quote=szasza]Nem lett moderálva a hozzászólás, csak karakterszám-korlátozás van. Megkérlek írd külön hozzászólásba az eredeti második felét, úgy látszani fog.

Nem gondoltam, hogy moderálva volt ;). Javasolnám, kerüljön be valahová, hogy hány karaktert engedélyez a rendszer, netán egy karakterszámláló is jól jönne...

De ez csak javaslat, bocs az off-ért!
avatar
hofika
2010-04-07 22:28:38
szerintem a FIDESZ marad Szász Jenő mellet,mert a keresztkomának illik mellette maradni(Orbán Viktor),az RMDSZ -nek pedig a megmaradott partokból próbál partnert keresni,de várható hogy a FIDESZ mind a két páttal együttműködik,mert a hivatalos kisebbségi part az RMDSZ.Szász vagyónjáról csak találgatások vannak mert A nevén nincs szinte semmi.Amúgy az MPP-nél időszerű lenne a változás hogy új erővel készüljön a következő választásra
avatar
zandirham
2010-04-08 13:13:26
1
Tisztelt UH.ro!

Néha rátévedek a Székely Anyaváros ezen nemrég született honlapjára és élvezettel figyelem, amint izmosodik, gyarapodik, erősödik azzal, hogy igyekszik lereagálni a mindennapi történéseket Székelyudvarhely szinten. Néhol már-már a profizmus jelei csillannak meg. A politikai élet terén is eléggé mértékletesen és többé-kevésbé a hideg fejjel való hozzáállás a jellemző. Érződik egyfajta fiatalos lendület és az, hogy nem történt meg az a „valamelyik oldalhoz való lecsatlakozás” eseménye, ami minden szabadnak induló portál rákfenéje. Annak ellenére, hogy relatív kis közösségnek szól az uh.ro (nevéből következtetve) a látogatottsági index növekedéséért biztosan keményen kell taposni.
avatar
zandirham
2010-04-08 13:14:02
2
Feltételezem Tőkés feleségének válóperes nyilatkozata „megdobta” a nézettségi indexet (én is e levél farvizén jutottam megint az uh.ro-ra). Jó dobás volt. Viszont ami az MPP – Jobbik partnerség című cikket?, összeállítást? illeti az valahogy nem „passzol” a portál eddigi „imidzsébe”. Az „Audietur et altera pars!” újságírói axiómát szem előtt kellett volna tartani. Legalább olyan szinten, hogy az egyik érintettől (Szász Jenőtől – ő biztos könnyen elérhető ott Udvarhelyen) megkérdezni, hogy mi a véleménye a cikkben elhangzottakról, stb. Ha így tették volna közzé akkor egy veretes profi anyag született volna. Vagy külső hatásra, sugallatra történt a Kelemen cikk leközlése? (Merem remélni, hogy nem!)
avatar
zandirham
2010-04-08 13:14:40
3
Ha már szóba került Kelemen Attila Ármin neve, akkor figyelmükbe ajánlom a Transindexet. Tanulni lehet azt, hogy hogyan nem szabad csinálni. És itt arra a gravitációt megszégyenítő zuhanó tendenciára gondolok, ami a portál szellemére és tartalmára jellemző az utóbbi években. A Transindex ma az a portál ami már csak a járulékos, kiegészítő elemeknek hála jelent értéket az erdélyi hétköznapokban. (Pl. Erdélyi adatbank, …). Ugyanakkor legjobb példa arra, hogy mivé válik valami, ha megcsapja a politika szele, vagy ha valamilyen érdekek hálójába „gabalyodik”.
Amit ajánlani tudok az az, hogy a szerkesztőség szerezze be a BBC etikai kódexét és azt bújja éjjel nappal és ne szégyellje annak alapján összeállítani és tálalni az információt. Nem könnyű, de talán segítségével el lehet kerülni azt, hogy az AUDIETUR ne váljon LAUDETURrá.
*****
A madárles viszont számomra az uh.ro legkedvesebb része. Igazi kis székely abszurd.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."