Szabad énekelni a magyar himnuszt

Legalábbis a sepsiszentgyörgyi bíróság nem jogerős ítélete szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

BiroiKalapacs
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 08., 10:50
0 hozzászólás. 

A bíróság himnusz-perben hozott elsőfokú ítéletének az indoklását csütörtökön kézbesítették a felperes Magyar Polgári Pártnak (MPP). A bíróság április 3-i ítéletében érvénytelenítette azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa ötezer lejes bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért az MPP háromszéki szervezetére.

Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke elmondta, hogy a bíróság három pontban is igazat adott a pártnak. Egyrészt semmisnek nyilvánította a prefektúra büntetését, mert azt nem a megfelelő jogi személyre rótták ki. Elmondta, hogy a trianoni megemlékezést – melynek végén a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt – az MPP városi szervezete tartotta, a büntetést viszont a megyei szervezetre rótták ki. A bíróság megállapította, hogy sem a városi, sem a megyei szervezet nem jogi személy, ezért nem bírságolható.

A bíróság annak a kormányhatározatnak a törvényességét is vitatta, amelynek alapján Kovászna megye prefektusa a bírságot kirótta. A kormányhatározat ugyanis a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvény végrehajtási utasításait tartalmazza. A törvényben pedig nincs megkötés más államok himnuszának eléneklése kapcsán, a jogszabály csupán a hivatalos ünnepek eljárását írja elő.

„Így egyértelműen kijelenthető: a magyar himnusz bárhol, bármikor elénekelhető, ám hivatalos alkalmakkor kötelező módon fel kell csendülnie a román himnusznak is" – összegzett az MPP háromszéki elnöke.

A pártelnök beszámolója szerint az ítélet azt is kimondja, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt, így nem is bírságolható ezért. A bíróság úgy ítélte meg, hogy egy tömegrendezvényt szervező jogi személy ellen csak akkor szabható ki büntetés, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit.

Bíró Zsolt, az MPP országos elnöke kiemelte az indoklásnak azt a mondatát, hogy amit nem tilt a törvény, azt tulajdonképpen engedélyezi. A pártelnök szerint ez precedensértékű lehet a székely vagy magyar szimbólumok használatáért folyó egyéb perekben is. A székely zászló kitűzését az önkormányzati épületekre ugyanis semmilyen jogszabály nem tiltja. A bíróságok azt a jogszabályt értelmezték szűkítő módon, amely előírja, hogy az önkormányzati intézményekre ki kell tűzni Románia és az Európai Unió zászlaját.

Az MPP-t 2014. december 2-án bírságolta meg Marius Popica, Kovászna megye - azóta leváltott - prefektusa amiatt, hogy a párt által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. A prefektus egy 2001-ben elfogadott kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalosságainak a látogatásai alkalmával szabad énekelni Románia területén. Az MPP a bírság jegyzőkönyvét támadta meg a bíróságon. Ebben a perben született elsőfokú ítélet, amely ellen 30 napig lehet fellebbezni.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."