Büntetik az autóstopot

Abban az esetben, ha pénzt kér az autós a fuvarozásért – döntött a képviselőház.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Stoppolas-uh
A törvény nem szabályozza azt, hogy miként történhet a tettenérés
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 08., 12:03
0 hozzászólás. 

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a képviselőház a törvénytervezetet, amely szerint 5 000 lejig terjedő bírsággal büntethető az a taxisengedéllyel nem rendelkező járműtulajdonos, aki utasokat vesz fel és pénzt kér el a fuvarért.

A taxistörvényt módosító jogszabályt korábban a szenátus is elfogadta, így ha az államfő kihirdeti, érvénybe lép. A tervezetnek korábban óriási visszhangja volt Romániában, mert az autóstoppolás betiltásaként is értelmezhető.

Az előírás lényege, hogy taxisengedély nélkül egyetlen járműtulajdonos sem szállíthat pénzért utasokat. A tiltást megszegő autósok 1 000-től 5 000 lejig terjedő bírsággal büntethetők. Az előírás érvényes az áruszállításra is.

Ha egy autóst a rendőrök tetten érnek, hogy pénzt kér el az alkalmi utasától, illetve pénzért árut szállít valaki megbízásából, és nincs erre engedélye, akkor megbüntetik. A törvény nem szabályozza azt, hogy miként történhet a tettenérés, vagyis miként tudja bebizonyítani a rendőr, hogy a sofőr pénzt kért az autóstoppostól.

A törvénymódosító javaslatot a szállításügyi minisztérium nyújtotta be a parlamentbe 2013-ban. A tervezet indoklása szerint a fuvarozásban tapasztalható tisztességtelen versenynek szeretnének gátat venni. A személyfuvarozó cégek ugyanis arra panaszkodnak, hogy a feketén szállító „országúti cápák" ellopják az utasaikat.

uh.ro/maszol.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."