Erdőirtások ellen tüntettek

Több nagyvárosában vonultak utcára tüntetni a környezetvédők szombaton az erdőirtások ellen tiltakozva, és az erdőtörvény elfogadását sürgetve.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ErdoirtasElleniTuntetes
Több erdélyi városban tiltakoztak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 11., 05:28
0 hozzászólás. 

Több civil szervezet internetes felhívására Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé "Mentsük meg az erdőket", "Ne a multik írjanak erdőtörvényt", "Minden párt az erdőket tarolja" feliratú táblákat emelve a magasba.

Kolozsváron a Mediafax hírügynökség szerint megbénították a városközpont forgalmát a tüntetők, akik egyebek közt "Ébresztő Románia" és "Kifelé a Holz-cal az országból" jelszavakat skandáltak. A környezetvédő szervezetek ugyanis egyik legfőbb ellenfelüknek az országban több fűrészüzemet működtető osztrák Holzindustrie Schweighofert tekintik, amely - tavalyi közlése szerint - az országban kitermelt fa 15 százalékát, évente mintegy 2,4 millió köbméter fát vásárol és dolgoz fel Romániában.

A Schweighofer a Kovászna megyei Rétyen is felépített egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket.

Klaus Johannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy az erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében "legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.

Az erdőgazdálkodási törvényben Johannis az uniós versenyszabályokra hivatkozva éppen azokat a - zöldek által üdvözölt - cikkelyeket kifogásolta, amelyek megakadályoznák, hogy egy cégcsoport monopolhelyzetet alakíthasson ki a favásárlás során.

Victor Ponta kormányfő az erdők védelmében meghirdetett tüntetések részvevőit egy szombat délelőtti nyilatkozatában azzal nyugtatgatta, hogy a parlamenti többség "megfontolás" után is olyan erdőtörvényt fog megszavazni, amely súlyos büntetéseket szab ki a törvénysértő kitermelőkre, és megakadályozza a monopóliumok kialakulását a faiparban.

Másodszorra az államfő nem tagadhatja meg egy törvény kihirdetését, akkor sem, ha változatlan formában fogadja el a parlament.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."