A PNL nem ismeri el a korrupcióval gyanúsított Ponta legitimitását

Klaus Johannis államfő külön-külön konzultált hétfőn a kormányoldallal és az ellenzékkel az ország nemzetvédelmi stratégiájáról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

victor-ponta
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 09., 05:26
0 hozzászólás. 

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: nem ismeri el többé a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő legitimitását.

Johannis eredetileg valamennyi pártot egyazon időpontra hívta meg az elnöki palotába formális egyeztetésre, mivel a védelmi politika irányvonalát lefektető dokumentumot minél szélesebb konszenzussal szeretné elfogadtatni.

A PNL azonban leszögezte: nem fogja jelenlétével legitimálni a "hitelét vesztett" Pontát, aki ellen pénteken bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A PNL-t, a kisebbségi frakciót, és az RMDSZ küldöttségét a kormánypártok után külön fogadta az államfő.

Cătălin Predoiu, a PNL kormányfőjelöltje a konzultáció témájára utalva azt állította: jelenleg Ponta jelenti a legnagyobb fenyegetést Románia biztonsága és stabilitása számára, mert nem hajlandó megválni tisztségétől, hiszen "rendőri erőszakkal és perekkel fenyegeti azokat, akik tüntetni merészelnek ellene".

Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy vasárnap a karhatalom előállított néhány Ponta-ellenes tüntetőt, akik a kormány székházát próbálták megközelíteni, a miniszterelnök pedig "uszításért" helyezett kilátásba büntető feljelentést a PNL vezetőinek, ha engedély nélküli tüntetésre hívják szimpatizánsaikat.

Miután a házbizottság eldöntötte, hogy a kormány megbuktatatását célzó bizalmatlansági indítványról még ezen a héten, pénteken szavaz a parlament, az ellenzéki vezetők közölték: a PNL hívei élő lánccal fogják körülvenni pénteken a parlamentet.

A hétfői konzultáció alkalmával Johannis nem kommentálta nyilvánosan a kormányoldal és az ellenzék között kiéleződött feszültséget, múlt héten azonban elsőként szólította fel a miniszterelnököt lemondásra, amikor a DNA bejelentette, hogy Pontát korrupcióval gyanúsítja.

Az alkotmány szerint a nemzetvédelmi stratégiát az államfőnek hivatalba lépése után hat hónapon belül kell vitára és elfogadásra a parlament elé terjesztenie.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."