Elfogadták az új parlamenti választási törvényt

A jogszabály értelmében - kisebb módosításokkal - visszatérünk a 2008 előtt alkalmazott megyei pártlistás, arányos választási rendszerhez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

parlament
Jövő ősszel rendeznek parlamenti választásokat
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 25., 10:02
0 hozzászólás. 

A szenátus által már korábban megszavazott jogszabály alapján a képviselőháznak várhatóan 330, a szenátusnak pedig 136 tagja lesz. A képviseleti norma szerint 73 ezer állampolgárra jut egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor. Várhatóan 18 nemzeti kisebbség egy-egy képviselője jut kedvezményesen mandátumhoz, a külföldön szavazó román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort küldenek a kétkamarás törvényhozásba a számukra megszervezendő 43. választókerületből.

A külföldön állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező állampolgároknak a választás évében - április elsejétől kezdődően a választás dátumának kihirdetéséig - lehetőségük lesz arra, hogy előzetes regisztrációval jelezzék voksolási szándékukat. Ez a külföldi választási körök megszervezését, jobb területi eloszlását szolgálja. Akik nem regisztráltak, azok is leadhatják voksukat, de csak a külképviseleteken.

Külföldön csak lakcímkártyával vagy az útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni, de a román állampolgárok belföldön is már csak az állandó lakhelyüknek megfelelő megyében adhatják le voksukat a parlamenti választáson. A belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye, de a külföldön tartózkodó vendégmunkások számát a hatóságok ennek többszörösére, 2-3 millióra becsülik.

A parlamenti küszöb ötszázalékos marad, a regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb is könnyíti: azok az - országos szinten öt százalék alatt teljesítő - politikai alakulatok is bejutnak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.

A két pártból álló választási szövetségek számára a küszöb nyolcszázalékos, a három pártból álló koalícióké kilenc, míg a négy vagy több politikai alakulat összefogásával létrehozott választási szövetségnek az országos szinten leadott voksok tíz százalékát kell megszerezniük.

A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség. Jövő ősszel rendeznek parlamenti választásokat.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."