Erdőőrségekkel lépnek fel a fatolvajok ellen

Erdőőrség megalakításáról hozott sürgősségi rendeletet kedden a kormány. Így próbál gátat szabni az évi 8,8 millió köbméter fára becsült illegális erdőirtásnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Erdoirtas-uh
Egy felügyelőnek 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 30., 15:54
0 hozzászólás. 

Az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül, hiszen a legálisan kivágott rönkáru csak 17,9 millió köbmétert tesz ki. Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint ez a környezeti károkon túlmenően mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent az országnak.

Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre: így az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni az ország 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia - mutatott rá közleményében a kormány.

A környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a parlament az őszi ülésszakban elfogadja azt a kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltaná a faexportot.

Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az - államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött - erdészeti kerettörvény elfogadását sürgették. A megmozdulások hatására május végén a parlament változatlan formában fogadta el a múlt szerdán a politikai viták tárgyává vált jogszabályt.

Klaus Johannis államelnök június elején jelentette be, hogy az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a Legfelső Védelmi Tanács. Az elnök felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki hatékonyabb jogszabályokat, és hozzon intézkedéseket az illegális favágás megfékezésére.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."