Idén is nehéz Magyarországon mesterizni az erdélyi diákoknak

A bürokrácia miatt nem jelentkezhetnek magyarországi egyetemek mesterképzéseire az erdélyi diákok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

egyetemista-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. július 21., 05:27
0 hozzászólás. 

A román egyetemek késve állítják ki az alapképzés elvégzését tanúsító diplomát, a magyar egyetemek mesterképzésein pedig nem fogadják el az erdélyi végzősök jelentkezését.

Egy panaszos arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy június végén még azt a tájékoztatást kapta az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatától, hogy a mesteri fokozatra való beiratkozásnál elfogadják a romániai egyetemek által kibocsátott diplomát helyettesítő igazolást is, ha arról az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda készít hiteles fordítást.

A múlt hét végén azonban az ügyfélszolgálat felvi.hu internetes felületén valamennyi érintett neve mellett az „elutasítva" szó jelent meg, a következő magyarázattal: „a 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során benyújtott oklevél-igazolás nem fogadható el felsőfokú végzettség igazolására".

A kárvallott diákok telefonos érdeklődésére azt a választ kapták, hogy „július 23-án jelenik meg a fellebbezési mező a honlapon, és ha elegendő romániai diák él az óvás lehetőségével, akkor elfogadják az igazolásukat". Elektronikus levélben azonban határozott elutasító választ kaptak az erdélyi diákok: „Valószínűleg valamilyen félreértés történhetett korábban, ugyanis külföldi felsőoktatási intézményben befejezett tanulmányokról, illetve a felsőfokú oklevél megszerzéséről szóló igazolást nem fogadunk el. Kizárólag az eredeti felsőfokú oklevél másolatát és annak fordítását".

Tavaly ugyanez történt. Azután viszont Soós Annának, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettesének a közbenjárására végül elfogadták a romániai egyetemek által kibocsátott, a diplomát helyettesítő igazolásokat.

A transindex.ro-nak adott hétfői nyilatkozatában mind Soós Anna rektorhelyettes, mind Király András, a román oktatási tárca államtitkára azt ígérte, hogy most is közbenjárnak a magyar hatóságoknál. A rektorhelyettes elmondta, az oktatási minisztérium késlekedése miatt nem adhatnak azonnal diplomát a friss végzősök kezébe. Az államtitkár szerint Romániában ötvenéves gyakorlat, hogy késve állítják ki a diplomákat, de emiatt nem érheti kár a romániai egyetemek végzőseit.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."