Emelik az egészségügyisek bérét, a hálapénzt is legalizálnák

Októbertől 25 százalékkal emelik az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Halapenz
Büntetlenül elfogadhatják a hálás betegek által felajánlott ajándékot
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 19., 10:52
7 hozzászólás. 

A béremelés éves szinten 1,7 milliárd lejes költségvetési többletterhet jelent: az idei három hónapos többletkiadásra Ponta szerint megvan a fedezet, miután az elektronikus egészségügyi kártya bevezetése jelentős megtakarításokat eredményezett.

A miniszterelnök szerint a mostani béremelésről jövő héten sürgősségi rendelettel dönt a kormány, ugyanakkor a kabinet egy törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni, amelynek alapján 2016-ban és 2017-ben is újabb 25-25 százalékkal növelik az egészségügyi alkalmazottak bérét.

Ponta a hálapénz legalizálására is ígéretet tett. Az utóbbi napokban ugyanis valóságos lázadás tört ki a romániai orvosok között a közösségi fórumokon az alacsony bérek miatt azt követően, hogy a legfelső bíróság egy augusztusban közzétett jogértelmező határozatában megerősítette: az állami kórházak alkalmazottai nem fogadhatnak el hálapénzt, mert büntetőjogilag közalkalmazottaknak számítanak, és így esetükben a paraszolvencia korrupciónak minősül.

"Huszonöt éve minden kormány azzal seperte félre az egészségügyi alkalmazottak bérkövetelését, hogy az orvosok úgyis megkapják a "borítékot" a betegektől. A hálapénz mind az orvos, mind a páciens számára megalázó módja egy egészségügyi szolgáltatás ellentételezésének: ez elfogadhatatlan" - fogalmazott Letiția Coriu, az az orvosnő, akinek a bejegyzése nyomán több mint 20 ezer orvos csatlakozott a méltányos egészségügyi bérezést követelő, általános munkabeszüntetéssel fenyegető Facebook-csoporthoz.

Victor Ponta kormányfő keddi sajtótájékoztatóján azt ígérte: a kormánytöbbség olyan törvénymódosítást kezdeményez, amelynek alapján bizonyos feltételek mellett az állami szférában dolgozó egészségügyi alkalmazottak büntetlenül elfogadhatják a hálás betegek által felajánlott ajándékot. Elmondása szerint a hálapénz elfogadását nem fogják büntetni, ha nem ettől teszik függővé az egészségügyi szolgáltatást, ha az ajándékot utólag adják át, és ha azt az illetető egészségügyi alkalmazott feltünteti azt adóbevallásában.

A miniszterelnök arra nem tért ki, milyen forrásokból fedezik a jövő évtől kezdődően a (januártól újabb 25 százalékkal emelkedő) közegészségügyi bérekkel kapcsolatos többletkiadásokat. Korábban Victor Ponta azt ígérte, hogy év végéig elfogadják a közalkalmazotti bérekről szóló új kerettörvényt, amely általános béremelést eredményezne a közszféra valamennyi (több mint egymillió) alkalmazottja számára.

Kedden Mugur Isărescu, a román jegybank kormányzója ismételten önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt "megfontolatlanul osztogató" politikusokat. Isărescu szerint Romániának nem lesz miből finanszíroznia a drámaian megnövekedő költségvetési kiadásokat, olyan körülmények között, amikor a bevéli oldalon jelentős kiesést fog okozni a szintén januártól bevezetendő ötpontos áfa-csökkentés.

mti



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-08-19 13:15:01
A tanárnak ki ad hálapénzt, ha az idiota orvoscsemetét ugy tanitja, hogy bejut az orvosi egyetemre?
A tűzoltónak ki ad hálapénzt, ha kihozza az égő házbol a csecsemőt?
A buszsofőrnek ki ad hálapénzt, ha életeket mentve elkerüli a biztos balesetet?
A rendőrnek ki ad hálapénzt, ha lekapcsolja a részegen vezetőket, megmentve mások életét?
A hegyi mentőnek
A pilotanak
Az ovonőnek
Az útkaparónak
???
...
avatar
Egy a sokból
2015-08-19 16:13:02
Az előbbi hozzászólás teljes mértékben jogos!

Hogyan akarják törvényesíteni a hálapénzt, amikor a magánrendelésen is csak elvétve, néhány Pénzügy-félő doki ad nyugtát?
Elképzelem, hogy egy műtét után a beteg odacsúsztatja félve a "kóvertát" és a doki pár perc múlva visszatér egy nyugtával :) Netán ha a hozzatartozó adja oda, akkor a doki behívja az orvosi szobába és kávéval kínálja, ameddig ő megírja a bizonylatot.
Hónap végén ezeket lejelenti az adóhivatalnál és fizet rá 16% adót + az egészségügyi hozzajárulást :)

Orvost! Orvost! .... nevetőgörcsöt kaptam :(
avatar
jutacs
2015-08-19 22:26:11
re: Egy fecske,aki nem csinal tavaszt....
avatar
kincsy
A tanarok a maganorakert hol adoznak?Adnak nyugtat?
A rendorok itt a balkanon a legkorruptabbak, ez nyilt titok;
Rohejes ez a felfogas,amit a hozzaszolasok tanusitanak
Hogy lehet osszehasonlitani a rendort ,az utkaparot az orvosi "hivatassal"? Embereletekert felelnek
Szegyellem, hogy ilyen emberekkel szivom ugyanazt levegot, akiknek ilyen velemenyuk van es ezt gondoljak....
Gyalazatos!!!
avatar
jutacs
2015-08-19 22:37:47
A gombostüfejnyi agyaddal persze nem bírod felfogni, hogy a fent említettek szakértelmén, hozzaállásán ugyanúgy emberéletek múlnak.
A tanárén múlik a gyereked sorsa, hogy csak olyan ember lesz-e belőle, mint az apjából, vagy jobb.
A rendőrön múlik, hogy hazaér-e a fiad a diszkó után.
Az útkaparó , ha otthagyja az olajfoltot az aszfalton, a kedves fiad elszáll a motorral az örök vadászmezőkre, vélhetően nagy bánatodra.
Ezek nem életek?
Az orvos is csak a munkáját végzi, jól vagy rosszul.
Csak megjátssza az Istent.
avatar
kincsy
2015-08-20 10:07:54
Hat hamarosan asszem megerzekeled az altalad utalt ïstenek" munkajat, ha ilyen zavarodott a gondolkodasod...;
Ezek az osszehasonlitasok rohejesek; egy orvosnak se unnepnapja nincs;;nem tudja melyik ejjel hivjak, hanyszor;es a sok ugyelettol es masnap is helytallni maximalisan; az eletuk jocskan megrovidul; Szo ami szo nem lehet egy lapon emlegetni egyik felsorolt szakmaval se;
De ilyen korlatoltakkal nem vitatkozok, csak a megsertett orvostarsadalom neveben irtam...
avatar
kozmixka
2015-08-20 13:24:17
válasz Jutacsnak
Na de a fogorvosok ingyen végezték el a fogászati orvosi egyetemet, ahogy te is biztosan.Ingyen kezelték, s húzták a fogat 1989- ig, mert a munkahelyen mindenkinek a cég kifizette. .Most mi van -- az állam pénzéből ingyen tanultatok , gyakorlatot elvégeztétek valamely falusi rendelőben, s ott megtanultátok a szakmai titkokat. MOST---- egy foghúzás 50 Ron.---egy érzéstelenitő injekció, s rá 15 percre max. 2 perc kicsavarása a romlott fognak---- ,tömés 50-120 ron. egy alsó vagy felső
protézis 1200-20000 ront pofátlanul elkértek s nem adtok ---nyugtát-- vagyis nem adóztok... S van bőr a pofátokon, hogy még fizetés emelést is követeltek Mutass egy példát- csináld meg min.az alsó szájprotézisemet max. .100 ronért. -5 éves garanciával........ Várom a válaszodat, hanem megkereslek ahol rendelsz.... Sándor-

na erre választ is irhatsz Judit.
avatar
jutacs
2015-08-20 13:49:19
Kicsit melléfogtál megint, ugyanis úgy vagyok fogorvos, ahogyan te.
Orvosi egyetemnek a közelében sem jártam
De megtisztelö

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."