Emelik az egészségügyben dolgozók bérét

Elfogadta az állami egészségügyi rendszerben dolgozó alkalmazottak 25 százalékos béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet szerdai ülésén a kormány.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orvos-uh
A családorvosokat nem érinti a béremelés
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 27., 10:01
0 hozzászólás. 

A rendelet értelmében októbertől 25 százalékkal emelik az állami egészségügyi rendszerben dolgozó valamennyi alkalmazott alapbérét.

Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentése szerint az intézkedés csaknem 200 ezer embert érint. Közölte, 181 ezer alkalmazott tartozik az egészségügyi minisztériumhoz, és további 12 380 egészségügyi alkalmazott dolgozik az önkormányzatok, illetve azon szervezetek kötelékében - védelem, belügy, hírszerzés -, amelyeknek saját egészségügyi hálózatuk van.

A béremelés a családorvosokat nem érinti, mert ők magánvállalkozásként működtetik rendelőiket, az egészségügyi pénztárral kötött szerződések alapján.

A kormány által kiadott közlemény szerint a béremelésnek megfelelő arányban 3.100-ról 3.875 lejre emelkedik az a jövedelemküszöb, amely alatt a rezidens orvosok a számukra biztosított havi 670 lejes ösztöndíjakra is pályázhatnak. A rendelet értelmében ezentúl - a kezdő tanárokhoz hasonlóan - a 35 év alatti rezidens orvosok igényelhetik egy állami bérlakás kiutalását.

Ponta a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy a kormány az oktatást is ugyanolyan fontosnak tartja, mint az egészségügyet és a tanárok fizetését is emelni fogja, konkrét határidőket és százalékokat azonban nem említett. A kormányfő korábban azt ígérte, az októberi 25 százalékos béremelés csak a kezdet, a kabinet egy törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, amelynek alapján 2016-ban és 2017-ben is újabb 25-25 százalékkal növelik az egészségügyi alkalmazottak bérét.

A múlt heti bejelentés bérkövetelési hullámot indított el az egész közszférában. Hétfőn a tanügyi szakszervezetek képviselői tárgyaltak a kormánnyal, de egyelőre nem jutottak konkrét megállapodásra.

A román nemzeti bank, a költségvetési tanács és Románia nemzetközi hitelezői egyaránt kételyeiknek adtak hangot, hogy a jövőre tervezetett 4-5 százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti bérek emelése fenntartható-e hosszú távon, és óvatosságra intették a kormányt.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."