Új amerikai nagykövet érkezett Romániába

Csaknem három évvel elődje távozása után új amerikai nagykövet érkezett Romániába: Hans G. Klemm hétfőn átadta megbízólevelét Klaus Johannis államfőnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

HansKlemm
Hans G. Klemm
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 22., 07:56
0 hozzászólás. 

Az Egyesült Államoknak 2012 decembere óta nem volt nagykövete Romániában: a bukaresti külképviseletet azóta ügyvivők vezették.

Az új nagykövet a "biztonságot célzó partnerség" megerősítését, valamint a jogállamiság és korrupció elleni küzdelem támogatását nevezte mandátuma célkitűzésének a fogadó ország polgáraihoz intézett, román nyelven elmondott videoüzenetében.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége egyébként a Klemm megbízólevelének átadása előtti napon közleményt adott ki arról, hogy milyen fontosnak tartja az igazságszolgáltatás intézményeinek "teljes függetlenségét". A kommünikét a sajtó a korrupciós váddal bíróság elé állított Victor Ponta kormányfő ügyével hozta összefüggésbe, miután a vádhatóság nyomásgyakorlásként, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértéseként értékelte, hogy Ponta egy közösségi oldalon lekicsinylő megjegyzést tett az őt bíróság elé küldő ügyészre.

Klemm csütörtökön tette le a hivatali esküt John Kerry külügyminiszter előtt, aki az Egyesült Államok megbízható szövetségesének nevezte Romániát, az iraki és afganisztáni szerepvállalást említve. Az amerikai diplomácia vezetője méltatta Románia elkötelezettségét a jogállamiság érvényesítése mellett, eltökélt korrupcióellenes kampányát pedig példaértékűnek nevezte a szomszédos országok számára - számolt be az Agerpres hírügynökség.

Hans G. Klemm karrierdiplomata, aki korábban Afganisztánban, Kelet-Timorban, Japánban, Dél-Koreában, valamint Trinidad és Tobagóban teljesített szolgálatot. Az elnöki hivatalban lezajlott rövid szertartás előtt a nagykövetet Bogdan Aurescu külügyminiszter is fogadta.

Múlt héten kezdte meg tevékenységét Románia új washingtoni nagykövete is. George Maior - aki korábban a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója volt - pénteken adta át megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."