Johannis kinevezte az ideiglenes kormányfőt

Sorin Cîmpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki csütörtökön ideiglenes miniszterelnökké Klaus Johannis államfő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Sorin-cimpeanu1
Sorin Cîmpeanu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 05., 12:49
0 hozzászólás. 

Az elnök alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta lemondását. Hozzátette, csütörtökön és pénteken elkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, és újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

„Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!" - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

Az 1968-ban született Sorin Cîmpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. A kormány honlapján található életrajza szerint angolul, franciául és németül is beszél.

Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg a miniszterelnöki szék. Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dușa védelmi minisztert javasolta. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat.

Az alkotmány szerint Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."