Juhászok tüntettek a parlamentnél (videó)

Nyájőrző kutyáik számának korlátozása miatt vonultak a parlament elé a juhászok kedden, majd bejutottak az udvarra is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Mioriada
Mioriada Bukarestben
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 15., 15:32
0 hozzászólás. 

Több ezer juhász tüntetett kedden a parlament előtt, majd a rendfenntartókkal dacolva az épület udvarára is behatolt az új vadászati törvény ellen tiltakozva, amely korlátozza nyájőrző kutyáik számát és december 6-tól április 24-ig betiltja a legeltetést.

A vadászati törvény júliusban hatályba lépett módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken. A jogszabály elfogadása előtt a mezőgazdasági tárca államtitkára áprilisban ezt azzal indokolta, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A legeltetés téli tilalmát a nedves, felpuhult területek "pihentetésének", helyreállításának szükségességével magyarázta.

A juhászok azt sérelmezik, hogy a kutyák számának korlátozása védtelenné teszi a nyájaikat a vadállatok támadásaival szemben, a vadászok pedig - elmondásuk szerint - sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat. Erre egyébként a törvény fel is hatalmazza őket.

Az országból összesereglett, subákat viselő és kolompokat zörgető juhászok a rendőrkordont áttörve elfoglalták a parlament előtti utat, megbénították a közlekedést és azt követelték, hogy - a költségvetési vitával, illetve saját speciális nyugdíjuk megszavazásával elfoglalt - honatyák kimenjenek hozzájuk az épület elé és meghallgassák őket.

Miután ez nem történt meg, a juhászok átmásztak a parlamenti palotát övező kerítésen. A csendőrök először megpróbálták könnygázzal visszatartani őket, majd később inkább kinyitották előttük a kapukat, és beengedték őket a palota udvarára. Az indulatosan kiabáló tüntetők egy küldöttségét beengedték a szenátus épületébe, ahol Călin Popescu Tăriceanu házelnök fogadta őket, több törvényhozó pedig kiment a demonstrálók közé és azzal az ígérettel próbálta megnyugtatni őket, hogy törvénytervezetet terjesztenek a parlament elé, amelyben a juhászokat zavaró rendelkezéseket eltörlését kezdeményezik.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."