Óriásmecset épülhet Bukarestben

Zöld utat kapott a Bukarestbe tervezett óriásmecset építése, az államelnöki hivatal ugyanis nem utasítja vissza a mecset megépítésének ötletét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

mecset
mecset
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 31., 13:50
1 hozzászólás. 

Az államelnöki hivatal garanciát is kapott arra, hogy a létesítmény nem jelent majd veszélyt a nemzetbiztonságra, legalábbis ezt közölte az Agerpres hírügynökség. A bukaresti mecset megépítésének ötletét először Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök vetette fel Adrian Năstase kormányfőnek 2004-ben. A román kormányfő ezzel egyetértett, azt kérve cserébe, hogy ortodox templom épülhessen Isztambulban. A török hatóságok hat helyszínt bocsátottak a bukaresti hatóságok rendelkezésére, akik azonban máig nem jelölték meg hol építenék fel a templomot. Az ortodox egyház sem örült az ötletnek és mindössze egy kápolna megépítését tartotta szükségesnek.

A sokat vitatott óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet már 2015-ben aláírta Victor Opaschi vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője. A megállapodás értelmében az állam 49 évre ingyenesen adja a muzulmán felekezet használatába a főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket, azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket, nevezetesen egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

Agerpres / uh.ro



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hmm
2016-04-02 01:31:01
...
templom......mecset......közhasznú......

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."