Megint tízezrek tiltakoztak a hétvégén Bukarestben

Bukarestben a tömeg visszaszorításánál egy csendőr ütni kezdte a tüntetőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

protestbucuresti
Fotó: Agerpres
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. január 22., 18:07
0 hozzászólás. 

Több tízezren tiltakoztak szombat este Bukarestben az igazságügyi törvények módosítása ellen. Több forrás szerint országosan a tüntetők száma elérte a 75 ezret. Bukarestben a sípokkal, dobokkal, zászlókkal felszerelkezett tüntetők az Egyetem téren gyülekeztek és PSD-ellenes rigmusokat skandáltak. Kezdetben az Egyetem tér két oldalán, a járdán gyülekeztek a tiltakozók, majd áttörték a csendőrség által elhelyezett védőkerítést, és az úttestet is elfoglalták.

Az Egyetem téri aluljáró felől érkező tüntetők összetűzésbe keveredtek a csendőrökkel, amikor megpróbáltak kijutni az aluljáróból, egy csendőr ököllel kezdte ütni az előtte álló demonstrálókat. Az Egyetem téren összegyűlt tüntetők 19 óra 30 perc körül elindultak a parlament épülete felé. Ekkorra több mint 50 ezerre nőtt az igazságügyi törvények elleni fővárosi demonstráción részt vevők száma.

A szombati demonstráció dátumát a szervezők már tavaly kitűzték, jóval azelőtt, hogy tudomásuk lehetett volna a január elején kipattanó kormányválságról, és arról, hogy Viorica Dăncilă EP-képviselő személyében olyan politikus kap kormányalakítási megbízás , aki tavaly az Európai Parlament szónoki emelvényéről vette védelmébe a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a tömegtüntetések hatására később visszavont, elhíresült 13-as kormányrendeletet.

Több ezren vonultak utcára szombaton este az ország más nagyobb városaiban is. Kolozsváron 2 ezren tüntettek, Temesváron 3 ezren vonultak utcára, Nagyszebenben néhány százan gyűltek össze, Brassóban 200-an tüntettek a prefektúra épülete előtt. Emellett Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Besztercén, Nagybányán, Zilahon, Iaşi-ban, Galacon és Botoşani-ban is tüntetések zajlottak. Vasárnap néma tüntetést tartottak a kormánypalota előtt. A demonstráción részt vevő hozzávetőlegesen száz személy húsz percen át háttal állt a Victoria-palotának, szótlanul és mozdulatlanul, így tiltakozva az igazságügyi törvények módosítása ellen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."