Kitüntették Semjén Zsoltot és Kelemen Hunort Kolozsváron

Reményik Sándor-díjjal tüntették ki csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, és Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

kelemen hunor semjen zsolt
Kelemen Hunor és Semjén Zsolt, fotó: Váli Miklós
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. április 15., 09:24
0 hozzászólás. 

Az Evangélikus - Lutheránus Egyház Reményik Sándor-díjának átadására az egyház zsinatának az ülésszakán került sor, amelyen az 1956-os magyar forradalommal való szolidaritásvállalás miatt meghurcolt és elítélt erdélyi evangélikus lelkészekről és teológiai hallgatókról is megemlékeztek.

Ünnepi beszédében Semjén Zsolt kijelentette: "Az égi hazához is hűtlen az, aki a földi nemzeti közösség sorskérdései elől dezertál. Ezért van, hogy a kereszténység és a nemzeti elkötelezettség nem egymással szembeálló dolgok, hanem pont egymást erősítő fogalmak".

Az 1956-os forradalomról szólva a kormányfő-helyettes megemlítette: a pesti srácoknak semmi esélyük nem volt a vörös hadsereggel szemben, de ma mégis ők állnak a történelem piedesztálján, az egykori Szovjetunió pedig eltűnt a történelem süllyesztőjében. Úgy vélte: demokratának lenni annyit jelent, hogy nem szabad félni. "A küldetésünk az, hogy ne féljünk, a Jóisten akar velünk magyarokkal valamit" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Kelemen Hunor többek között arról beszélt, hogy az erdélyi magyar közösség akkor lehet sikeres és erős, ha az egyházai továbbra is folytatják közéleti szerepvállalásukat. Az RMDSZ elnöke szerint ismét olyan időket él a közösség, amikor nap mind nap szembesül a kisebbségi lét kihívásaival.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt Washingtonban tájékoztatott ottani döntéshozókat a romániai magyarság helyzetének alakulásáról, és az akkor elmondottak bekerültek az Egyesült Államok külügyminisztériuma által készített Románia-jelentésbe. "A rakétavédelmi pajzs alatt az emberi jogok tán mégsem kerülnek zárójelbe" - jegyezte meg az elnök. Hozzátette: ha rendezett a többség és kisebbség viszonya, a biztonság is könnyebben garantálható.

Az eseményen Csendes László egyháztörténész beszélt arról a 11 erdélyi evangélikus lelkészről és teológiai hallgatóról, akiket meghurcoltak és bebörtönöztek az 1956-os kiállásuk miatt. "Az egyenes emberi tartást hagyták ránk örökségként" - fogalmazott Csendes László. Az erdélyi evangélikus 56-osok emléktábláját Adorjáni Dezső Zoltán püspök leplezte le a kolozsvári evangélikus templomban.

uh.ro/mti

Romániai Evangélikus - Lutheránus Egyház Reményik Sándor-díjával


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."