Ha rossz az idő, nem megyünk szavazni

Az elemzők 40-50 százalékos részvételre számítanak a parlamenti választásokon. Az ünnepek közelsége nem, az időjárás annál inkább befolyásol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

belyegzo
50 százalékos részvételre számítanak a szakértők. Fotó: agerpres.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2016. november 25., 10:37
0 hozzászólás. 

A politikai elemzők és szociológusok szerint a december 11-ei választásokon a szavazati joggal rendelkező állampolgárok mintegy 40-50%-a fog az urnákhoz járulni.

A szakértők úgy vélekednek, a karácsonyi és újévi ünnepek közelsége nem meghatározó tényező, a rossz időjárás viszont negatívan befolyásolhatja a jelenléti arányt a parlamenti választásokon.

Cristian Pîrvulescu szerint az urnáknál való jelenlét fokozatos csökkenése valószínűleg annak is betudható, hogy szétválasztották a parlamenti választásokat az államfőválasztástól.

Bogdan Ficeac viszont úgy gondolja: az, hogy a jelenléti arány 40-50% körül stagnál, amiatt történik, mert a politikai réteg általában véve csalódást okozott a lakosságban.

Radu Magdin azt a véleményét fejtette ki, miszerint a politikusoknak a tétovázókkal kellene foglalkozniuk, mert ez a csendes többség az összes szociológiai előrejelzést felboríthatja, ha kellően erős motivációja akad.

A listás szavazáshoz való visszatérés a nagy pártok rendszerének kedvez, állítja Radu Magdin, míg Barbu Mateescu szerint ezúttal a pártok brandje többet fog számítani a jelölteknél. Marius Pieleanu is egyetért abban, hogy a listás szavazás kedvezőtlenül fogja alakítani a választások kimenetelét a független jelöltek és a kis pártok számára.

A kampányoló politikusok számára kedvező, ha az on-line felületeken történő, illetve az ajtótól-ajtóig típusú korteskedés módszereit választják, állítják a szakemberek. Ezek egyszerű, olcsó módozatai a kampányolásnak, habár Marius Pieleanu felhívja a figyelmet, hogy az on-line kampánynak a vidéki településeken jóformán semmilyen hatása nem volt elmúlt időszakban.

Cristian Pîrvulescu szerint az on-line kampánynak főleg az 55 év alattiak körében lesz hatása, Romániában ugyanis az e fölötti korosztály kevésbé használja az internetet. Számukra a televízióban látható kampányműsorok jelentik majd a mozgósító erőt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."