Nagyon fognak örülni a nyugdíjasok márciusban

Nőnek a nyugdíjak, olcsóbbak lesznek a gyógyszerek. Nemcsak a tavasz jön márciusban, a Grindi-kormányt szeretni fogják az öregek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

30%-kal nő az alapnyugdíj márciustól
30%-kal nő az alapnyugdíj márciustól
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. február 28., 11:43
0 hozzászólás. 

Március elsejétől kb. egymillióan kapnak megemelt nyugdíjat, de az egészségügyi dolgozók bére is nő, ugyanakkor több gyógyszert olcsóbban lehet megvenni – ám ez azt is eredményezheti, hogy eltűnnek a patikákból.

Egy februári kormányrendelet szerint tovább emelkedik az egészségügyben dolgozók fizetése. A legnagyobb fizetésemelést (45% és 85% közöttit) az a személyzet kap, amely a leprásokat ápoló kórházakban, hullaházakban dolgozik, illetve boncolásoknál segédkezik. Ugyanekkora béremelést kapnak azok, akik törvényszéki orvosi intézetekben dolgoznak, illetve a tüdőszanatóriumokban dolgozók.

70%-os fizetésemelést kapnak azok, akik az egészségügyi munkájuk során veszélynek vannak kitéve, tehát a sürgősségin és a mentősöknél, illetve az intenzíven dolgozók. Rajtuk kívül további 45 és 70% közötti alapfizetés-emelést kapnak más kategóriájú egészségügyi dolgozók is.

30%-kal nő az alapnyugdíj márciustól, s a Grindeanu-kormány ígérete szerint ez nyártól tovább növekszik.

A kisnyugdíjak 400-ról 520-ra nőnek, ez országszerte 1.022.168 embert érint. A költségvetésnek ez 1,022 milliárd megterhelést jelent.

Március elsejétől több mint száz, receptre felírható alapgyógyszer és oltóanyag ára 35%-kal csökken – ez azonban azt jelentheti, hogy bizonyos gyógyszereket nem fognak forgalmazni a gyógyszertárak.

Tavaly az akkori egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu fokozatosan csökkentette volna gyógyszerárakat, januárra egy 10%-os csökkenés volt beütemezve, ám az új kormány ezt egyből 35%-ra változtatta – erről a húzásról azonban a gyógyszerészek azt tartják, hogy a betegek szempontjából jó hatása kellene legyen, de az ellenkezőjét éri el vele a kormány, ugyanis a patikák nem fognak forgalmazni bizonyos orvosságokat.

A receptfelírásban is lesznek változások, március elsejétől az orvosok olyan gyógyszereket is felírhatnak, amiket eddig csak az Egészségügyi Biztosító Pénztár bizottságainak beleegyezésével lehetett megtenni.

Ezek a bizottságok megszűnnek, a recepteket elektronikus formában írják majd, amiket percek alatt jóváhagy az orvos számára az informatikai rendszer (PIAS), amennyiben a recept megfelelően van kitöltve.

a realitatea.net alapján



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."