Itt ereszd meg, ott húzd meg – így megy ez

Bekövetkezett, amitől félt mindenki, a fizetésemeléseket „ki kell gazdálkodni". Költségvetés-szabályozás: valamit valamiért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

dragnea-tudose
Ezt jól kifundálták. Dragnea és Tudose, a kiigazítók. Fotó: Cotidianul
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. szeptember 14., 15:20
0 hozzászólás. 

A kormány elfogadta a 2017-es évi költségvetés első kiigazítását, a kabinet közleménye szerint tartva a 2,95%-os költségvetési hiányt. Az első félévben 5,8%-os gazdasági növekedést mértek, ami 21,9 milliárd lejjel növelte a bruttó hazai termék (GDP) összegét 815,2 milliárdról 837,1 milliárd lejre. A költségvetési hiány megmarad a bruttó hazai termék 2,96%-os szintjén.

A közlemény leszögezi, hogy minden állami intézmény működéséhez szükséges pénzösszeg teljes egészében biztosított, és a kiigazítás révén biztosítják az év során elfogadott rendelkezések gyakorlatba ültetéséhez szükséges pénzalapokat is: a közalkalmazottak megemelt összegű fizetését, az egyetemi hallgatók ösztöndíjának kézbesítését a teljes egyetemi év alatt, a kis- és középvállalkozások létesítésére ösztönző 'Start-up Nation-România' programot, a mezőgazdasági termesztők támogatását.

Az egészségügyi minisztériumnak 431 millió lejt utaltak ki pótlólagosan az alkalmazottak béreinek kifizetésére, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca pénzalapjait 1,8 milliárd lejjel növelték meg a területalapú támogatások kifizetésére, a belügyminisztérium 1,2 milliárd lejt kapott a pótköltségvetésből a rendőrök béreinek kifizetésére, valamint felszerelések karbantartására és beszerzésére.

Ők kapnak kevesebbet, hogy másnak több jusson

Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy rekordösszeggel kurtította meg a Tudose-kabinet a beruházásokra fordítható forrásokat, míg a közalkalmazottak bérére szükséges keret ugyancsak rekordmértékben, 12 milliárd lejjel nőtt tavalyhoz képest. A kormány több mint 10 milliárd lejjel kurtította meg a beruházásokra szánt, eredetileg sem túl bő keretet.

A rendszerváltás óta ez a legnagyobb, a beruházások kárára eszközölt forráselvonás, a megmaradt pénz pedig a legkevesebb, amit az Európai Unióhoz való csatlakozás óta ilyen célra irányoz elő a kormány. 5 milliárd lejt az állami költségvetésből tart vissza a Tudose-kabinet, mely úgy kalkulál, hogy EU-s alapokból is 5 milliárddal kevesebbet fogunk lehívni a tervezettnél.

A dolgok jelenlegi állása szerint 28,7 milliárd lejt fordíthatunk idén állami beruházásokra. A költségvetés-kiigazítás legnagyobb vesztesei a Regionális Fejlesztési-, a Szállítási- és az Oktatási Minisztérium, illetve a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat, egyedül ez utóbbi 3 milliárd lejnek mondhatott búcsút. A beruházásoktól elvont pénz zömét a kormány a közalkalmazottak bérére és nyugdíjakra fordítja, előbbi célra 5,1 milliárdot, utóbbira 3,3 milliárdot irányít át.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."