A sajtószabadság napján kérik a TVR vezetőjének menesztését

A sajtószabadság napján a PNL a közszolgálati televízió vezetőségének lemondását követeli. Nem véletlenül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tvrdoina
Minősíthetetlen hangnemben „méltatta” kollégái munkáját a TVR vezetője
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. május 03., 21:02
0 hozzászólás. 

Ihletet, energiát és fürge tollat” kívánt az újságíróknak a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön, a kormányülés elején.

A május 3-ai napnak különleges jelentősége van, 25 éve a nemzetközi sajtószabadság napja. Az újságíró mindig a belügyi és nemzetközi történések élvonalában van, tájékoztat róluk és magyarázza ezeket, ugyanakkor különleges szerepe van a társadalom formálásában és fejlődésében is, amelyben a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető érték. A nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából ihletet, energiát és fürge tollat kívánok az újságírók számára” - nyilatkozta a miniszterelnök.

Vizet isznak, bort prédikálnak

A miniszterelnök szavai igencsak érdekesek annak fényében, hogy a közszolgálati televízió (TVR) egyik műsorának, a Starea Naţiei című késő esti műsornak a vezetője, Dragoş Pătraru éppen a sajtószabadság napján tett közzé egy hangfelvételt, amelyen a TVR jelenlegi vezetője, Doina Gradea hallható, ezen pedig néhol minősíthetetlen hangnemben értékeli munkatársai munkáját. Ugyanezen a hangfelvételen a szakma gyűlölködőinek nevezte a TVR munkatársait.

Az elnök-vezérigazgató egyébként azért akadt ki, mert az egyik „disznófejű” riporter többször is kényelmetlen kérdéseket tett fel Gabriela Fireának, Bukarest főpolgármesterének, de korábban Corina Creţut is kérdezni merte Collin Powellről. 

A Starea Naţiei csapata egyébként további anyagokat ígért, amiben állításuk szerint fényt derítenek arra, hogy a PSD hogyan próbálja irányítása alá vonni a közszolgálati televíziót.

Lemondatnák a TVR vezetőségét

A hangfelvétel közzétetele után a közszolgálati televízió vezetőségének lemondását követelte a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A politikai alakulat szóvivője, Ionel Dancă azt mondta, a PNL megdöbbenéssel vette tudomásul a Román Televíziótársaság belső köreiből származó információkat, melyek szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kinevezett vezetőség teljesen az ellenőrzése alá akarja vonni az intézményt, és a kormányt bíráló újságírókba bele akarja fojtani a szót.

A PNL kéri a közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatója, Doina Gradea lemondását” - jelentette ki a liberális párti politikus, hozzátéve, hogy amennyiben ez keddig nem történik meg, akkor a Gigel Ştirbu PNL-s képviselő által vezetett alsóházi kulturális bizottság elé fogják beidézni Doina Gradeát.

Doina Gradeát egyébként a PSD javaslatára március végén egy féléves, ideiglenes megbízás után nevezték ki a közszolgálati televízió élére: 348 támogató és két ellenszavazattal hagytak jóvá a törvényhozók a megbízást.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."