A románok a leghülyébbek?

Románia utolsó helyen áll intelligencia terén az európai államok közül - derül ki egy nemzetközi felmérésből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 23., 08:01
4 hozzászólás. 

Egy bécsi konferencián dr. Anca Dobrean bemutatta azokat a RAVEN teszten alapuló kutatásokat, amelyek az európaiak intelligencia-teszteken való szereplését hasonlította össze – írja a manna.ro. Románia az utolsó helyen végzett. A RAVEN teszt a nemverbális általános intelligenciát méri fel: több változó szimultán kezelése, absztrakt fogalmakkal való operálás, valamint információtárolás és -előhívás.

Daniel David, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem pszichoterápiai tanszékének vezetője elmondta: az intelligencia genetikai adottságok és környezeti tényezők eredménye. Mivel a genetikai adottságok nagyjából egyenlő módon szóródnak szét a Föld lakossága között, az intelligenciabeli különbségek leginkább a környezeti tényezőknek tudhatók be. Vagyis az oktatás és nevelés a leginkább felelős ebben a kérdésben.

Egy két hónappal ezelőtti tanulmány arra derített fényt, hogy Románia lakossága tudományos szempontból analfabéta. A felmérésben résztvevők 42 százaléka tudta úgy, hogy a Nap forog a Föld körül, és 7 százalék nem kívánt válaszolni a kérdésre. 32 százalék pedig biztos volt abban, hogy léteznek ördög által megszállt emberek. Kiderült, hogy a lakosság mindössze 1 százaléka alkalmas magas szintű tudományos munkára, szemben Németország és Franciaország 17 százalékával.

Négy évvel ezelőtt hasonló jellegű kutatást végzett Richard Lynn, az Ulsteri Egyetem professzora. Románia akkor utolsó előtti helyen végzett az európai országok közül, és 34. helyen állt világszinten.

A rossz helyezések egyik oka a romániai tanügy helyzete és színvonala lehet. Az állandóan változó levő tanügyi rendszer, a bizonytalanság az oktatásban, a gyengén motivált tanárok, az iskolák rossz felszereltsége mind közrejátszhatnak ebben. Ugyanakkor a jó képességű fiatalok rendre elhagyják az országot, hogy külföldön találjanak képességeikhez méltó boldogulási lehetőségeket.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jackfive
2010-09-23 08:24:03
ez nem is kerdeses...!! csak mi vagyunk olyan szerencsetlenek, hogy korenk gyultek,,es mint a rossz gyumolcs, ugy "rontott' el ez a rajzas
avatar
rozsdas
2010-09-23 21:58:01
Kedves újságíró...azt hiszem téged is keveset oktattak magyar irodalom órán. Pongyola fogalmazás...meg tájékozatlanság. Mióta van a BBTE-en pszichiátria tanszék? Olvass és tájékozódj, mielőtt írsz, vagy menj te is a jó képességűek után.
avatar
nagydd
2010-09-23 22:33:13
re:
avatar
rozsdas
Kedves újságíró...azt hiszem téged is keveset oktattak magyar irodalom órán. Pongyola fogalmazás...meg tájékozatlanság. Mióta van a BBTE-en pszichiátria tanszék? Olvass és tájékozódj, mielőtt írsz, vagy menj te is a jó képességűek után.


Nem kell ilyen csúnyán megszidni az újságíró nénit vagy bácsit,mert ő csak a Ctrl C Ctrl V kombinációt használta a manna.ro -ról.És ez általános és elfogadott sajnos...
avatar
rozsdas
2010-09-23 22:57:44
re: re:
Na de újságíró néni vagy bácsi, akkor mitől is vagy te az, aminek nevezed magad? Csak nem a Ctrl C Ctrl V kombináció volt a diplomamunka címe? A cikkben írottak analógiáját használva: azért mert Romániában sok a hülye,illik az lenni, mert ez az általános? Egyébként az egész cikk egy óriási félretájékoztatás, mert a Raven teszt az egyik legjobb kultúrfüggetlen intelligenciteszt. Más szóval vajmi kevés köze van az oktatáshoz és neveléshez, többek között azért, mert semmi verbális elem nincs benne. Tehát ha csak a Raven-nel mért a néni, akkor nagyon rosszul értelmezték az eredményt. De bulvárhírnek természetesen megfelel a "kutatás" :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."