Egyre többen kérik vissza a környezetvédelmi adót

Megnövelik jövőtől a környezetvédelmi adót – ám egyesek szerint maga az adó ellentmond az uniós előírásoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. december 08., 14:06
0 hozzászólás. 


Románia 2007. januári EU-csatlakozásának időpontjától megszűntek az addigi vámilletékek, ám országunkban bevezették az ún. első regisztrációs adót (taxă primă de înmatriculare), s így a külföldről behozott használt autókra fizetni kellett, máskép nem lehetett forgalomba íratni ezeket.

Nemcsak a használtgépkocsi-kereskedőket, hanem a fizikai személyeket is terhelte az újonnan bevezetett adó, ami évjárattól és az autó nagyságától függően változott. Az EU azonban figyelmeztette Romániát 2008-ban ennek törvénytelenségére – el is törölték még abban az évben, de „helyette" bevezették az ún. környezetvédelmi adót (az 50-es számú sürgőségi kormányrendelet írja elő). Aki szennyez, fizessen, a befolyó pénzből pedig környezetvédelmi projekteket támogatnak – érvelt akkor a kormány. Tette mindezt annak ellenére, hogy az ország közútjain jócskán vannak olyan 30-40 éves, pöfögő autók is, amelyek sokkal jobban szennyezik a környezetet, mint pl. egy 2003-ban gyártott nyugati gépkocsi. A használtautó-kereskedők mindennapjait ez alapjában forgatta fel, hiszen voltak olyan példák, hogy egy gépkocsit 1000 euró körüli áron is meg lehetett vásárolni, de a környezetvédelmi adója ennek többszöröse volt, s így már nem igényelték az itteni vásárlók.

Szasza

Az adó miatt jóval nehezebbé vált a használt autók értékesítése

2007-ben volt néhány precedens-értékű per, amiben az államot perelték be autótulajdonosok, visszaigényelve a szerintük törvénytelen adót. Az esetek többségében a bíróságok úgy döntöttek, hogy jogos a követelés és visszafizettették a kifizetett pénzt a pénzügyminisztériummal.

„Hargita megyében is egyre több az ilyen eset" - tudtuk meg Marosi György székelyudvarhelyi ügyvédtől, aki honlapunkat arról tájékoztatta, hogy a megyében legalább 150-200 olyan ügyfél van, aki ilyen jellegű pert indított. Elsőfokon a megyei törvényszékek, másodfokon pedig a táblabíróságok döntenek ezekben az ügyekben. Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a bírók elsősorban az uniós törvényeket kell figyelembe vegyék a döntésükkor, mert az elsőbbséget élvez a romániai törvényekkel szemben. Ahogy nemrég Borbély László környezetvédelmi miniszter bejelentette, a környezetvédelmi adó megnövekszik, ezzel pedig várhatóan az ilyen jellegű perek száma is.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."