Băsescu: fizessék közpénzből a kampányokat

Traian Băsescu államfő a parlamenti és az önkormányzati választásoknak közpénzből való támogatását javasolja a pártfinanszírozás körüli tisztázatlanságok felszámolása érdekében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 21., 13:03
0 hozzászólás. 


A Gândul és az Adevărul című napilapok szerint az államfő egy, a román állam megreformálásáról szervezett konferencián beszélt a kérdésről – írja a manna.ro.

Románia első embere szerint az önkormányzati és a parlamenti választásokon egyaránt a helyi önkormányzatok büdzséjéből, valamint a központi állami költségvetésből kellene finanszírozni valamennyi jelölt kampányát.

Băsescu szerint minden jelölt például 50 ezer lejt kapna, hogy abból fedezze a választási kampány költségeit. Az államfő szerint megfelelő szankcionálási rendszerrel ki lehet iktatni azokat, akiket pusztán a választási kampányra szánt állami támogatás megszerzése érdekel, és így magáncélokra költenék a pénzt.

Romániában jelenleg a pártfinanszírozási törvény lehetővé teszi a jelölteknek, hogy adományokat fogadjanak el, de meghatározza ezek maximális értékét. A román média és politikai elemzők azonban egyhangúan egyetértenek abban, hogy a valóságban sokkal több pénzt költenek a pártok és jelöltjeik a kampányokra mint amennyit a hivatalos iratokban feltüntetnek, az átláthatatlan pártfinanszírozás pedig a korrupció melegágya.

Băsescu szerint az államilag támogatott kampányra épülő finanszírozási rendszer még akkor is előnyösebb, ha valamivel többe kerülnének így a választások mint a legutóbbiak. Băsescu szerint az általa javasolt finanszírozási rendszerben szervezett választások nem haladnák meg több mint tíz százalékkal az eddigiek költségeit.

A szerdai román lapok ugyanakkor megállapítják, hogy ennek az elképzelésnek a gyakorlatba ültetéséhez el kell fogadni még a szükséges törvénymódosításokat a parlamentben, de egyelőre még egyik párt sem terjesztett be ezzel kapcsolatos módosító indítványokat.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."