Boc sorsa is az RMDSZ kongresszustól függ

Traian Băsescu államfő az RMDSZ kongresszusával köti össze Emil Boc miniszterelnök sorsát - írják a szerdai romániai napilapok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 18., 10:02
0 hozzászólás. 


A román média ugyanis már napok óta feszült figyelemmel kíséri az államfő konzultációit, amelyeknek a várakozások szerint az lenne a céljuk, hogy miniszterelnök-cserét hajtson végre. Emil Boc helyére állítólag "független" politikust szeretne helyezni, így próbálván megállítani az általa támogatott nagyobbik kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) népszerűségének zuhanását. Márpedig Emil Boc annak a pártnak az elnöke – olvasható a manna.ro-n.

A PDL népszerűségi mutatója nagyot esett az utóbbi időszakban, mivel az RMDSZ-szel együtt alkotott kormánykoalíció drasztikus megszorító intézkedéseket volt kénytelen végrehajtani. Mivel azonban a PDL március közepén tisztújításra készül, úgy tűnik, Băsescu - aki maga is e párt színeiben vált államfővé - Emil Bocot szeretné továbbra is az alakulat élén látni. A miniszterelnöki cserével állítólag két legyet lehetne ütni egy csapásra: Boc minden erejét a párt egységének megtartására fordíthatná, magát a PDL-t pedig egy párton kívüli független kormányfő mentesíthetné a további gazdasági megszorítások miatti felelősség alól.

Az államfő a PDL megyei vezetőivel és honatyáival, valamint a kormányt támogató parlamenti csoportokkal (így az RMDSZ-ével) is tárgyalt e témában. A szerdai napilapok tudni vélik, hogy éppen a szövetség ellenző álláspontja miatt "döntött úgy, hogy egyelőre nem dönt".

Kelemen Hunor kulturális miniszter több lapnak is úgy nyilatkozott: az RMDSZ minden figyelmét leköti most a Nagyváradon február 26-án és 27-én rendezendő - ugyancsak tisztújító - kongresszus előkészítése. Băsescu kedden este a konzultációk után maga is jelezte: mivel egy miniszterelnök-cseréhez a koalíciós partner beleegyezésére is szükség van, csak az RMDSZ kongresszusa után lehet továbblépni ebben az ügyben.

Băsescu tehát az RMDSZ kongresszusával köti össze Emil Boc sorsát - állapítja meg szerdai számában az Adevărul. A bukaresti Új Magyar Szó úgy fogalmaz: felértékelődött az RMDSZ-kongresszus jelentősége, hiszen az államfő a szövetségi tisztújítás kimenetelétől tette függővé a kormányfőcserét.

A román lapok kiszivárgott értesülésekre hivatkozva írták: állítólag a PDL-n belül is jelentős nézeteltérések vannak ebben a kérdésben. Sokan egyáltalán nem szeretnék továbbra is a párt élén látni Bocot, mások viszont nem fogadnának szívesen "technokrata" politikust a kormány élén. Úgy hírlik, Băsescu erőteljes nyomást gyakorolt ötletének ellenzőire, állítólag értésre adta, hogy bármit is csinálnak, akkor is az ő joga lesz miniszterelnököt jelölni. Az Adevărul még idézi is Băsescut, aki e lap szerint azt mondta a PDL vezetőinek: "Aztán ne hozzám jöjjetek panaszkodni, ha a végén ellenzékbe kerültök!"

Az Evenimentul Zilei szerint a PDL helyi vezetői attól tartanak, hogy egy független miniszterelnök esetén a párt elveszítené a kormány feletti ellenőrzést. A Jurnalul Naţional azt írja, hogy egy párton kívüli miniszterelnök szabad kezet kapna a kormány teljes átalakításához, tagjainak akár a 95 százalékát is "leépítheti", amitől joggal tarthatnak a PDL-s miniszterek.

Az Evenimentul Zilei kommentátora egyébként úgy vélekedik: szinte nincs is jelentősége, hogy ki lesz a kormány feje, miután Băsescu máris elérte kettős célját. Egyrészt saját pártján belül megmutathatta, hogy végső soron ő "az úr a házban", másrészt viszont a lakosságnak is jelezte, hogy kész leváltani a válságintézkedések miatt megtépázott tekintélyű Emil Bocot. Más vélemények szerint az RMDSZ "jóindulatát" is szeretné megtartani, hiszen a jelenlegi koalíció sorsa nagyban függ attól, megmarad-e a szövetség jelenlegi partnere mellett.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."