Nem jutna be az RMDSZ a parlamentbe

Nem jutna be az RMDSZ a parlamentbe, ha most tartanák a törvényhozási választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) viszont győzne – derül ki abból a felmérésből, amelyet az IMAS közvélemény-kutató intézet tett közzé csütörtökön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 21., 11:04
0 hozzászólás. 


A kutatás – amelyet még azelőtt végeztek, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megalakította volna a Szociálliberális Szövetséget (USL) – szerint a PSD-t a megkérdezettek 30,9 százaléka támogatja, míg a második helyen a PNL áll 25,6 százalékkal - írja a manna.ro.

A Demokrata-Liberális Párt (PDL) 14,2 százalékon áll.

A bulvártévé-tulajdonos Dan Diaconescu által a közelmúltban alapított, a Nép Pártja névre hallgató alakulatot a válaszadók 9 százaléka támogatja.

A Nagy-Románia Párt (PRM) három évvel ezelőtt kiesett a parlamentből, ám most jócskán túlhaladja az 5 százalékos bejutási küszöböt 6,3 százalékával.

Nincs ilyen szerencsés helyzetben az RMDSZ: a magyar szervezet a felmérés szerint csupán a polgárok 4,6 százalékának a bizalmát élvezi, ami annyit jelent, hogy elvérezne a parlamentbe jutásért vívott küzdelemben.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter korábban azt javasolta, hogy a helyhatósági választások esetében 5 százalékról 3-ra csökkentsék a bejutási küszöböt.

Ami az RMDSZ bejutását illeti a parlamentbe a 2012-es választásokon, Frunda György szenátor abbéli kételyének adott hangot, hogy a szövetségnek nem sikerül elérnie az 5 százalékot.

A felmérés kitért az intézményekbe vetett bizalomra is. Eszerint továbbra is az ortodox egyház és a hadsereg számít a legmegbízhatóbb intézménynek a románok számára. Az államfői hivatal népszerűsége 14,3, a kormányé 8,2, a parlamenté pedig 7,2 százalékos.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."