Csóróságban még mindig verjük Európát

Románia hat régiója Európa húsz legszegényebbje közé tartozik a csütörtökön közzétett Eurostat felmérés szerint; újabb bizonyítéka annak, hogy Románia és Bulgária az EU legszegényebb országai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 25., 08:01
0 hozzászólás. 


A legszegényebb régió a bulgáriai Severozapaden, ahol a vásárlóerő paritásra számított bruttó hazai össztermék (GDP) egy főre eső értéke a kétezernyolcas uniós átlag 28 százaléka - írja a manna.ro.

Második helyen a romániai Észak-Keleti Régió áll: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău és Vaslui megyék, ahol a vásárlóerő az EU-s átlag 29 százaléka.

Következik három bolgár régió, amit követ hatodik helyen Dél-Nyugat Olténia: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt és Vâlcea megyék 36 százalékos vásárlóerővel – ami ráadásul egyre csökken.

Nyolcadik helyen Dél-Kelet Románia áll a következő megyékkel: Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa és Vrancea.

Kilencedik helyen 39 százalékos vásárlóerővel az EU átlaghoz képest a legszegényebb lengyel régió áll, ezt követi Dél-Munténia Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megyéivel.

Magyarország legszegényebb régiója (Észak-Magyarország) a 12. helyen áll 40 százalékos vásárlóerővel.

Tizenötödik helyen Észak-Nyugat Románia, azaz fél Erdély áll Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékkel.

Tizenkilencedik helyen a Bukarest-Ilfov megyén kívül a leggazdagabb romániai régió kapott helyet, amelyet Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye alkot.

Európa leggazdagabbja London pénzügyi negyede, ahol a vásárlóerő EU-s átlaghoz mért értéke 343 százalék. A rangsorban következő Luxembourg 279 százalékkal, harmadik helyen pedig Brüsszel áll 216 százalékkal.

A volt kommunista országok városai közül Prága a leggazdagabb az uniós átlag vásárlóerő 172 százalékával, és ezzel megelőzi Stockholmot és Bécset is.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."