Emil Boc miniszterelnök március 15-i üzenete

Emil Boc miniszterelnök levélben köszönti a magyarokat – a közlemény kattintás után olvasható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 15., 16:01
0 hozzászólás. 


Március 15-e, a világ magyarságának ünnepe, fontos nap a magyar nép történelmében, és ebből az alkalomból szeretném köszönteni a romániai magyar közösséget Románia Kormánya és a magam nevében. A románok és magyarok közötti viszony utóbbi években bekövetkezett megszilárdulása a nyitottság, a bölcsesség és a közös jövőkép bizonyítéka. Ma is, mint minden évben, románok és magyarok kinyilvánítjuk, hogy közösen és összhangban kívánjuk építeni európai jövőnket.

A magyar nemzetiségű polgárok egy modern és szilárd Romániában hallathatják hangjukat, ugyanakkor részt vesznek az olyan struktúrák és mentalitások alapjaiban történő megreformálásában, amelyek az elmúlt 20 évben fékezték az ország modernizálódását. A magyar közösség képviselői a Parlamentben és a Kormányban lényegesen hozzájárultak a reformprogramok kiépítéséhez és életbe ültetéséhez, amelyek megmentették Romániát a gazdasági összeomlástól. Román és magyar miniszterek egy asztalnál ülve hozták meg a költségvetési egyensúlyhoz és az ország modernizálásához vezető intézkedéseket. Az RMDSZ a többi kormányzati tényezővel együtt komoly és megbízható partnerként járult hozzá az átszervezési és államreform-folyamatok életbe léptetéséhez. Mindig értékeltem, hogy az RMDSZ-el való viszonyban a kimondott szó betartott szó volt!

Románia a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának európai szintű példaképe, mind a döntéshozatalban való részvétel biztosítását, mind pedig az identitás megőrzését szavatoló törvényes lehetőségeket illetően. Ebben a kontextusban kell látnunk az új tanügyi törvény elfogadására és alkalmazására, valamint a decentralizációra vonatkozó közös erőfeszítésünket. A nemzeti kisebbségek általában, és ezen belül sajátosan a magyar közösség Románia szellemi gazdagságának olyan fontos forrása, amelyet ki kell emelni a nemzeti kulturális örökségünk kiteljesítése érdekében.

Végezetül szeretném megköszönni minden állampolgárnak, nemzeti hovatartozástól függetlenül, hogy méltósággal viselte az elmúlt nehéz időszakot, és amelyen most már sikerült közösen túllépnünk.

Ugyanakkor a mai nap alkalmából szeretném köszönteni a Magyar Köztársaságot és a baráti magyar népet is, amellyel összeköt nemcsak történelmi múltunk, de európai jövőnk is.

Emil Boc
Románia Kormányának Miniszterelnöke


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."