Borbély: nehézkesebb, de biztonságosabb a roncsautó program

Jogi személyek, közintézmények, egyéni vagy családi vállalkozások is jelentkezhetnek a roncsautó programra március 21-től.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 22., 09:04
0 hozzászólás. 


A jogi személyek, a közintézmények, az egyéni vagy családi vállalkozások is jelentkezhetnek a roncsautó programra – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter március 21-én a S.C. REMAT Bucureşti Sud cégnél tett munkalátogatás alkalmával. Az eseményen Emil Boc kormányfő is részt vett.

2010-ben a minisztérium egyik legsikeresebb programja a roncsautó-program volt – mondta a miniszter kiemelve: tavaly a program keretén belül összesen 189.323 környezetszennyező gépkocsit vontunk ki a forgalomból. Az értékjegyek segítségével a polgárok 62.550 új autót vásároltak, ebből 25.263 hazai gyártmányú gépkocsi volt.

Az idei pályázati szessziótól kezdődően a Belügyminisztérium segítségével ellenőrizni fogjuk a programban részt vevő roncsautók tulajdonosát igazoló iratok érvényességét. Célunk az esetleges hamis iratcsomók kiszűrése. Továbbá idéntől a minisztérium roncsautó-programjában nem vehetnek részt azok a polgárok, akiknek elmaradásai vannak a helyi költségvetés felé. Az értékjegy átadásának előfeltétele egy, a pénzügyőrség által kiállított, az adósságok kifizetését bizonyító irat felmutatása – hangsúlyozta Borbély László.

A program biztonságosabbá tételét szolgáló intézkedésekkel kapcsolatosan Borbély elmondta: az autóbontó cégekhez leadott adatok és a belügyminisztérium adatainak összevetéséről van szó, egy a Környezetvédelmi Alap és Belügyminisztérium közötti együttműködési protokollúm alapján.

Az adat-ellenőrzési eljárás következtében a polgárok az értékjegyeket nem pont az autó leadási napján fogják megkapni - mondta a miniszter kiemelve: új lépés az is, hogy a programban részt vevő cég és a roncsautót leadó polgár jegyzőkönyvet ír alá az autó megőrzéséről. A gépkocsi leadását követő napon az autóbontó cég kiállítja az autó megsemmisítésről szóló bizonylatot. Időközben megtörténik a céghez leadott adatok összevetése a Belügyminisztériumnál szereplő adatokkal. A programban részt vevő polgárnak a roncsautó megsemmisítési bizonylata alapján kérnie kell a leadott autó kivételét a forgalomból. Az autóbontó cégek az értékjegyeket a forgalomból való kivételt igazoló irat hitelesített másolata alapján adják át a polgároknak.

Borbély véleménye szerint az intézkedések nehézkesebbé, de ugyanakkor biztonságosabbá teszik a minisztérium roncsautó programját.

A program költségvetésével kapcsolatosan a miniszter elmondta: az idénre elkülönített keretösszeg 228 millió lej, ez az összeg hozzávetőleg 60.000 régi, környezetszennyező gépjármű lecserélésére elég. Az értékjegyek ára idén változatlan maradt: egy értékjegy 3.800 lej. Új autó vásárlásakor legtöbb 3 értékjegyet használhat fel a vásárló. A Környezetvédelmi Alap jelenleg 11 ezer értékjegyet juttatott el a régi autókat begyűjtő illetékes cégekhez.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."