Börtönbe csukatná a fatolvajokat Borbély

Borbély szerint ideje lenne börtönbüntetésre szigorítani a falopásért járó büntetést, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 08., 07:05
5 hozzászólás. 


Borbély László környezetvédelmi miniszter javasolni fogja a kormánynak, hogy szigorítsák a falopásért járó büntetést, ugyanis szerinte nem sok eredménye volt annak, hogy múlt évben emelte az erdőirtásért járó pénzbírságokat – írja a manna.ro.

A törvény szerint ha öt köbméternél kevesebb fát lopott valaki, nem indítottak ellene büntetőjogi eljárást, ezt pedig a fatolvajok ki is használták: apránként lopkodták szét az erdőket.

Borszék polgármestere, Mik József volt az, aki felhívta a tárcavezető figyelmét arra, hogy a város körüli erdőket tönkretették a fatolvajok, és cselekedni kellene, még mielőtt túl késő lesz.

Borbély reményei szerint két hét múlva már a kormány elé kerül törvényjavaslata, mely szerint akármilyen kis mennyiségű fa lopásáért – akár szabadságvesztést eredményező – büntetőjogi eljárást indítanának a tettes ellen.

A környezetvédelmi tárca minisztere arra is kitért, hogy a több mint ötven éves, még Hruscsov idejéből származó szabályozások a fakivágásra már régen nem érvényesek a jelenlegi helyzetre, azokon is változtatni kéne.

Mivel idén az erdők nemzetközi éve van, több pénzt költ az állam erdősítésekre, de hiába ültetnek bármennyi fát, ha azt mások kilopják, mondta Borbély.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2011-04-08 12:10:57
S mit old meg a büntetés szigorításával?
Véleményem szerint a börtönbüntetéssel sem fog sokat javulni a helyzet. Legfennebb egy-két szekeres gazdát lesittelnek, de a nagyhalak ugyanúgy fogják tovább élni a falopós világukat.
Nem a büntetés szigorúságával van a baj, hanem a lehetetlen törvénykezéssel és annak kiskapuival. Ha a fatolvajok legalább 70 százalékát elkapnák és megbüntetnék a jelenlegi birságokkal, az illegális kitermelés legalább felére esne vissza.
avatar
amolnar74
2011-04-08 12:51:45
Borbély miniszter Úr nagyot segit a választó polgárain, ha lecsukatja a jó szákely honfitársait és a mi hátunkon viszik tovább a rönköt SEBEŞ-re, RĂDĂUŢI-ra, a külföldi tulajdonban lévő mamut vállalatokba, amelyek a helyi gazdaságon semmit nem segitnek, annyit, hogy kirabolnak bennünket és a kis asztalos és faházgyártó cégek elmennek munkanélküli segélyre és lopják a fát. A Sebeş-i és Rădăuţi-i gyár 8 óra alatt 20.000 köbméter fát dolgoz fel és 2002 - napjainkig MINDEN NAP DOLGOZIK ÉS VAN KÖRNYEZETVÉDELMI MÜKÖDÉSI ENGEDÉLYE ÉS LESZ IS EZUTÁN IS!A többi csak matematika, gondolkozzunk,hogy mit lehet csinálni a csutakokkal és a kéreggel,a szamócával ami a csutakok között terem és ne feledjétek el AZÉRT SZÜLETETT A SZÉKELY , HOGY SZENVEDJEN!
Tisztelettel, M.A
avatar
verzarcs
2011-04-08 21:44:41
A falopások megfékezésére
Tisztelt Borbély miniszter úr ! Véleményem szerint jó lenne véleménykutatást végezni, mielőtt törvényjavaslattal jönne:a legjobban a helybéli székelyek(Szentegyháziak, Kápolnásfalusiak és més vidékiek) tudják a legjobban, mivel állítható hatásosan meg az erdőírtás. Alaposan át kell gondolni minden vonatkozását, mert a szimpla börtönbüntetés sem riassza el a fatolvajokat.(Én 9 évet dolgoztam Szentegyházán és Kápolnásfaluban a Ceausescu érában és sok mindent láttam, hallottam erről a témáról. Valahol,úgy érzem igaza van az előttem hozzászóló -amolnar74 nek, erre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy a fafeldolgozók miből dolgoznak, honnan származik az anyagjuk ! Persze a büntetések is kellenek, de önmagában nem megoldás ! És tényleg a székely ember nagyon találékony minden téren, még a kiskapuk megtalálásában is. Nekem is fáj amit láttam: a Hargita oldalában a Vargyas völgyében lekopaszított hegyoldalakat! Tisztelettel, V.Cs.G.okl. kertészmérnök.
avatar
jltorrente
2011-04-09 19:05:46
re:
kedves baratom mellebeszelsz es felreinformalsz valamint gyanakszom hogy nem sokat ertessz a temahoz csak okoskodsz az a fajta vagy aki meglat egy erdokitermelest es rogton illegalitasrol falopasrol es okologiai katasztrofarol beszel. eloszor is 2002 ota nincs schweighofer gyar sem sebesen sem radaution a sebesit 2003 ban inditottak a radautit 2008ban, kezdesnek nem rossz :) megerositi a te meg hozzad hasonlok hitelesseget. kovetkezo azt allitod ez a ket gyar napi 20000 m3 ronkot dolgoz fel ezzel annyi a probelma hogy ez kb evi 5milio kobmetert eredmenyezne holott a ket gyar kapacitasa 2.6 milio m3 gombfa evente. de nincs mit szornyulkodni a mennyisegen ez romania legnagyobb fafaledogozo cege ezek dolgozzak fel a romaniaban legalisan kitermelheto famennyiseg (18millio kombeter evente) kb 15% mi ebben olyan rettenetes? tudod te hogy a romanianal csupan masfelszer nagyobb nemetroszag evente 50 miliot termel ki svedorszag 40et ausztria 20 folott es finnorszag 100milio korul?
avatar
jltorrente
2011-04-09 19:14:45
re:
igaz ezekben az orszagokban az erdos teruletek aranya nagyobb mint nalunk es valoszinu hogy az illegalis kitermelesek gyakorlatilag nem leteznek. viszont nalunk sem a schweighofer veszi meg a lopott fat se nem a kronospan. azok feketen fat nem vesnzek megis ki kezelne azt a tobb millio euro feketepenzt amit 100 meg 100 beszallitonak ki kellene fizetni na ne vicceljunk mar. hogy tudna attekinteni ezt a becsben tronolo osztrak tulajdonos. ezek csak olyan fat vesznek aminek papirjai vannak. a lopott fat a helyi piac a roman mentalitasu nem feltetlenul roman emberek veszik meg akiknek nagyon fekszik hogy olcso lamberiahoz deszkahoz gerendahoz vagy tuzifahoz jutnak tehat az illegalis fakitermelest a roman lakossag tamogatja, nehez helyzetbe hozva igy az alacsony arakkal a legalisan dolgozo fakitermeloket fafeldolgozokat. amilyen a nep olyanok az altala valasztott politikusok amilyen a nep olyan az erdogazdalkodas amilyen a nep olyan az orszag. mind tudjuk milyen a mi orszagunk :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."