A román diákok egyharmada jó véleménnyel van a kommunizmusról

A romániai diákok 38 százaléka gondolkodik pozitívan a kommunista rendszerről, annak ellenére, hogy nincs közvetlen élettapasztalatuk ebből a korszakból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 13., 11:06
1 hozzászólás. 

A Soros Alapítvány közvélemény-kutatása több mint hatezer diák megkérdezésével készült. A diákok 38 százaléka szerint a romániai kommunizmus jobb időszak volt a jelenleginél. A tizenkettedik osztályba járó diákok körében az így vélekedők aránya eléri a 43 százalékot. A megkérdezett diákoknak szintén a 38 százaléka egyetért azzal az állítással is, hogy a román egészségügy helyzete jobb volt a kommunizmusban, mint most, és csak 33 százalék ért egyet ennek fordítottjával.

A válaszolók 72 százaléka véli úgy, hogy az 1989 utáni demokratikus rendszer eredményei alulmaradnak a kommunista hatalom teljesítményeivel szemben. A felmérés szerint a fiatalok fő elégedetlensége abból táplálkozik, hogy a mai román állam csak kis mértékben képes törvénytiszteletre kényszeríteni az embereket.

A felmérés a fiataloknak a kisebbségekhez való viszonyulását is vizsgálja. A kutatást végzők következtetései szerint a megkérdezett romániai fiatalok általában intoleránsak, idegengyűlölők és antiszemiták. A megkérdezettek több mint 60 százaléka nem szeretné, ha szomszédja roma etnikumú lenne, ugyanennyien utasítják el az AIDS-esek közelségét is, több mint 70 százalékuk ódzkodik a szexuális kisebbségek szomszédságától.

Hasonló türelmetlenség mutatkozik meg részükről más vallási vagy etnikai kisebbségekkel szemben is. Így 42 százalék idegenkedik a muzulmán vallásúaktól, 36 százalék a magyarokat, 34 százalék pedig a zsidókat nem szereti.
Forrás: MTI


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2011-04-13 13:43:17
Kis butusok...Csak egy picit kéne mélyebbre ásni, máris rájönnének, hogy mekkora szarkupacot hisznek aranykornak...
Az meg, hogy nem szeretnének egyéb irányultságú vagy más rasszból származó, esetleg betegséggel küszködő szomszédot nyílván nem a nevelés és országos megnyílvánulások számlájára írható.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."