Nem tetszik a románoknak Székelyföld brüsszeli képviselete

Június elsején nyílik meg a Hargita és Kovászna megye tanácsa által fenntartott brüsszeli információs és tájékoztató iroda, ám ezt nem mindenki nézi jó szemmel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Orszagos
Orszagos
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. május 30., 11:32
2 hozzászólás. 

Az iroda elsődleges célja, hogy megjelenítse e megyék fejlesztési igényeit az Unió intézményeinek szintjén. Tulajdonképpen egy lobbiirodáról van szó, ami nem számít újdonságnak Brüsszelben, ugyanis ez lesz a 2001. ilyen. Számos romániai, illetve más országbeli megye, régió rendelkezik ilyen irodával Brüsszelben, ezért a két székelyföldi megye vezetése úgy gondolta, hogy időszerű nyitniuk egy ilyet az Európai Unió fővárosában, ugyanis most egy felajánlás következtében ingyen jutottak irodahelyiséghez.

Orszagos

Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba, a brüsszeli iroda vezetői

Az iroda feladata lesz a térségi szolidaritás jegyében segíteni azokat a Maros megyei helyi tanácsokat is, amelyek hozzá fordulnak, és továbbra is részesei kívánnak maradni a Romániai Megyék Országos Szövetsége (UNCJR) által működtetett brüsszeli képviseleti irodának is.

A két megyei tanácselnök közleménye szerint az iroda megnyitását Székelyföld fontossága, meghatározó jellege teszi indokolttá, és csak így tarthatók meg azok az eddig elért eredmények, melyek szerint Romániában a régió az elsők közé tartozik a lehívott vidékfejlesztési és egyéb alapok tekintetében, egy főre számítva.

Egy ilyen külképviselet megnyitása nem számít újdonságnak Brüsszelben, több mint háromszáz régió rendelkezik hasonló irodával. A „nagykövetségek" célja a régiók érdekeinek védelme az európai intézmények előtt, függetlenül attól, hogy termelői szövetkezetekről, kis- és középvállalkozókról, kulturális projektekről vagy épp kohéziós alapok lehívásáról van szó.

A regionális képviseleti irodák tekintetében Románia sem számít újoncnak, ugyanis az ország nyolc fejlesztési régiója rendelkezik már ilyennel. Egyesek, úgymint a Nyugati, a Közép és az Északkeleti régió állandó irodákat nyitottak ebben a hónapban.

Az általános joggyakorlat szerint a brüsszeli régiók saját törvénykezés szerint működnek és országonként változik, hogy mennyire függetlenek. Románia fejlesztési régióit 1998-ban hozták létre, ám ezek nem rendelkeznek jogi személyiséggel, ezek tulajdonképpen a Regionális Fejlesztési Ügynökségek kihelyezett irodái.

Hargita, Kovászna és Maros megye jelenleg is rendelkezik képviselettel a Központi Régió irodája révén, valamint a Régiók Tanácsában Románia összes megyéje jelen van, így az új „nagykövetség" ezeket a már létező képviseleti formákat egészíti ki.

Bár a projektet teljes mellszélességgel támogatják az RMDSZ-es vezetők (az irodát Sógor Csaba, Winkler Gyula és Tőkés László europarlamenti képviselők vezetik), szükségességével nem mindenki ért egyet. A Külügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint sajnálatos kezdeményezésről van szó, ugyanis Székelyföld nem létezik közigazgatási egységként.

Cristian Diaconescu, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) tiszteletbeli elnöke szerint egyenesen alkotmányellenes az iroda létrehozása, az Európai Unió pedig köteles lesz elutasítani a kezdeményezést.

A szenátus elnöke, Mircea Geoană úgy véli, a román kormánynak azonnal állást kell foglalnia az ügyben. „Bár hiszem, hogy most egy nyugodt és racionális megközelítésre van szükség, úgy gondolom, Románia kormányának egyértelmű, határozott és céltudatos véleményt kell kialakítania".


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
petraslajos
2011-05-30 13:56:43
Meg is lepődnék ha ezeknek tetszene.
avatar
kszl
2011-05-30 15:35:04
Ha nem tetszik húzzanak haza!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."