Negyedik napja tartanak a zavargások Bukarestben

Az egészségügyi rendszer privatizálása és Traian Băsescu államfő ellen tüntetnek napok óta a fővárosban. A megmozduláshoz több romániai nagyváros is csatlakozott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

BukarestiZavargasok
BukarestiZavargasok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. január 16., 17:35
0 hozzászólás. 

A vasárnap esti zavargások alatt 59 ember sérült meg. Becslések szerint a bukaresti Egyetem téren ezer ember gyűlt össze, akik Traian Băsescu lemondását követelték. Megvertek egy televíziós riportert, aki éppen elő adást közvetített a megmozdulásról.

BukarestiZavargasok

Az összecsapás során a tiltakozók petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, voltak, akik üvegekkel és kövekkel dobálták őket. A tüntetők felgyújtották az útjukba eső szeméttárolókat, megrongálták az újságos bódékat. Mindeközben a rendfenntartók válaszként könnygázzal oszlatták a tömeget.

Aurel Moise, a román csendőrség közbiztonságért felelős szolgálatának vezetője hétfőn azt nyilatkozta, hogy az ország 41 városában 8700-an tüntettek és ezeket a megmozdulásokat 2000 csendőr felügyelte. A bukaresti sztrájkon kívül Románia más városaiban nem történt rendbontás.

A bukaresti SMURD és Mentőszolgálat 59 személyt látott el vasárnap este – 26 személyt kórházba vittek, közülük két csendőrt és egy civilt be is utaltak.

A csendőrség 150 000 lejes kárral számol, míg a tűzoltóság felszerelésében mintegy 5 500 lejnyi kár esett a vasárnapi zavargások alatt.

BukarestiZavargasok

A Ziarul Financiar előzetes becslése szerint a tüntetések alatt összesen 200-250 ezer euró értékben keletkezett kár. Összetörték például az I. C. Brătianu sugárút szalagkorlátját, amelynek métere 100 eurót kóstál. Megrongálták nyolc buszmegállót, hét jelzőlámpát és kidöntöttek 15 lámpaoszlopot.

Összetörtek egy újságosbódét is, valamint a tömeg egy telefonszolgáltató üzletében is jelentős kárt okozott. Megrongálták több bank székhelyét és bankautomatákat is, valamint a Nemzeti Színház előtti útburkolatot sem hagyták érintetlenül.

247 személyt bevittek a rendőrségre, további 283 rendbontót fehér fegyver használatáért büntettek meg – utóbbiak közül 7-8 személy a Petrolul Ploiești labdarúgócsapat drukkerei, akik a Sárga Farkasok táborát erősítik.

A tüntetés hétfőn is folytatódott: 14 órakor újabb 200 demonstráló gyűlt össze a Nemzeti Színház előtti téren. A tiltakozók elnökellenes mondatokat skandálnak. Traian Igaş belügyminiszter határozott fellépést kért a rendfenntartóktól, mint mondta fel vannak készülve az újabb zavargásokra.

BukarestiZavargasok

Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy egyeztetni készül egy olyan új egészségügyi törvényről, amely már nem tartalmazza a Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) feloszlatását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását, bár szerinte az előzőleg beterjesztett változatban sem szerepelt ilyen passzus.

Ritli László egészségügyi miniszter, miután visszavonta a közvitára bocsátott egészségügyi törvény tervezetét, biztosított mindenkit, hogy újratárgyalják a reformot, ami magába foglalja az egészségügyi biztosítás, a kórházak és a malpraxis kérdését is. A folyamat előreláthatóan három-hat hónapot vesz majd igénybe.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."