Drágábban voksolunk idén

Százmillió lejes költségvetést hagyott jóvá a kormány a júniusi helyhatósági választások megszervezésére és lebonyolítására. Többet költünk, mint négy éve.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 14., 16:41
0 hozzászólás. 

Egyharmaddal több pénzt különített el a kormány az idei önkormányzati választások lebonyolítására, mint 2008-ban: négy évvel ezelőtt 66 millió lejt költöttek a voksolásokra.

A keddi kormányülésen arról is döntöttek, hogy június 10-én vasárnap tartják a helyhatósági választásokat, illetve, hogy március 31-ig kijelölik a Központi Választási Bizottságba szánt bírókat. A pártoknak és a kisebbségi szervezeteknek április 10-ig kell közölniük, hogy milyen jelvény alatt indulnak, továbbá május elsejéig megszabják, hogy mennyi kampányidőt vehetnek igénybe a pártok a tévécsatornákon.

Ugyancsak május elsejéig kell benyújtani a jelöltséghez szükséges iratokat, a hivatalos kampányidőszak egy hónap lesz, azaz május 11-én kezdődik és június 9-én reggel 7 óráig tart.

A szavazás június 10-én reggel 7 órakor kezdődik és este 9 órakor zárják az urnákat.

A polgármester, illetve a megyei tanácselnök megválasztásakor, szavazategyenlőség esetén második fordulót tartanak, két héttel az első után, azaz június 24-én.

A választási időszakban több bizottságot is létrehoznak: a transzparencia-bizottság a voksolási folyamatra kiszabott pénz elköltését ellenőrzi. Ide minden parlamenti párt egy-egy képviselőt küldhet, a civil szervezeteket és a Román Sajtóklubot kettő-kettő, az Állandó Választási Hatóságot pedig egy tag képviseli.

A megyékben és a fővárosban technikai bizottságok alakulnak, amelyek a helyhatósági választások lebonyolítását felügyelik. Ebben minden olyan közintézmény képviselteti magát, amely érintett valamilyen módon a voks megszervezésében.

A központi technikai bizottságot a belügyminisztérium, a megyeieket és a bukarestit a prefektusok vezetik majd. A bizottságok ülésein meghívottként jelen lehetnek a parlamenti pártok, a Román Sajtóklub és a civil szervezetek képviselői.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."