Önkormányzati bunyó: vissza a babaruhát

Háromszázmillió lejt venne vissza a Ponta kormány azoktól az önkormányzatoktól, amelyeket PD-L párti politikusok vezetnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Összekapják a kampánykasszát?
Összekapják a kampánykasszát?
szerkesztoÍRTA: UH.RO, MANNA.RO
2012. május 14., 11:28
0 hozzászólás. 

Az így befolyt összegből fedezné a Ponta-kabinet a szociális korrekciós kiadásainak egy részét, többek között azokat az egészségügyi hozzájárulásokat, amelyeket a 740 lejnél nagyobb nyugdíjjal rendelkezők fizettek, és amely befizetést az Alkotmánybíróság jogszerűtlennek minősített.

Az éves bevételkiesés a járulékfizetés megszűntetése miatt 1,1 milliárd lej, a visszafizetés –a tervek szerint – a következő 16 hónapban, részletekben történik majd.

A pártalapú önkormányzati háború

nem most kezdődött, már a PSD ellenzékbe szorulása is azért alakulhatott ki, mert a pártot vidéki klientúra építéssel vádolták. A demokrata-liberális pártok az Ungureanu-kormány hivatalba lépésekor jelezték, számítanak a kabinet kiemelt támogatására.

Ennek az Emil Bocot váltó kormányfő részben ellenállt, emlékezetes fordulat volt, amikor a költségvetés kiegészítést érintő kormányülést egyszerűen elhagyta, és azt nyilatkozta, nem hagyja zsarolni magát.

Emil Boc már tavaly jelezte: a vidéki városok, települések vezetői zsarolják a kormányt, és súlyos konfliktusokhoz vezethet, ha a párthűséget a visszaosztott pénzek mértéke határozza meg.

„Szarvánál kell megfognunk a bajt"

– fogalmazott a januárban menesztett kormányfő, aki szerint az önkormányzati támogatások tetemes része értelmetlen és felesleges beruházásokra ment el. „Nem kell parkot telepíteni a fákkal teli erdő közepébe" – szemléltette Boc az átgondolatlan költekezések jellegét.

Arra is van példa, hogy korcsolyapályát építenek ott, ahol járhatatlanok az utak, mondta a népszerűtlen politikus, és emlékeztetett: nagyon sok látványos, még 1989-ben kezdett beruházást egyszerűen nem fejeznek be az önkormányzatok, mert a cél nem a befejezés, hanem a látványos alapkő lerakás.

A PSD azonban évek óta arra figyelmeztet, hogy a demokrata-liberális kormányok „büntették" a korábban ellenzéki, szociáldemokrata és liberális, önkormányzatokat. Ezek a polgármesteri hivatalok például az európai alapok lehívásához sem kaptak segítséget, támogatást. Ugyancsak mellőzték azok a projektek a PSD-PNL párti településeket, amelyek az árvízi rehabilitációt szolgálták.

A politikai alapú osztogatás léptéke eltérő.

Van, ahol csak az árvízi segélyeket térítették el a polgármesterek, hogy azokat saját pártjuk kampányajándékaiként adják tovább. Van, ahol milliárdos tételekben megy az alkudozás.

Gheorghe Ștefan, Piatra Neamț demokrata-liberális polgármestere a Tăriceanu-kormányra vezeti vissza az aránytalan visszaosztás rendszerét. Ekkor ugyanis az általa vezetett város hiába kért költségvetés kiegészítést, nem kapott egyetlen lejt sem. Ezzel szemben egy 2000 lelkes, PSD-párti politikus által vezetett település, ugyancsak Neamț megyében 41 milliárd lejes támogatáshoz jutott.

A polgármester szerint a PDL nem tett mást az utóbbi hónapokban, mint „kompenzálta" a PSD éveken át tartó, igazolhatatlanul aránytalan osztogatását. A demokrata-liberális önkormányzatok ugyanis a kormányzati támogatások csupán 15 százalékát kapták meg – számításai szerint – az utóbbi években. (Gheorghe Ștefan ellen egyébként több ügyben is nyomozás folyik, többrendbeli visszaéléssel gyanúsítják)

Tavaly októberben 66,5 millió lejt osztott szét a Boc kabinet 1035 önkormányzat között. Ebből 550-et demokrata-liberális polgármester által vezetett település, 170 PSD-és, 135 PNL-és, 100 UNPR-és és 80 RMDSZ-es kézben volt.

A magyarlakta vidékeken

is kialakultak a támogatások körüli konfliktusok. Hargita megyében tavaly például Balánbánya, Gyergyószentmiklós és Farkaslaka folyamodott hiába támogatásért: a megyei vezetés szerint rossz pályázatot adtak le, a helyiek szerint azonban azért kerültek hátrányba, mert nem RMDSZ-es politikus áll az önkormányzat élén.

Az Ungureanu-kormány áprilisban összesen 648 millió lejt, azaz mintegy 148 millió eurót utalt ki a településeknek a tartalékalapból. Marosvásárhely kétmillió, a Maros megyei önkormányzat 5,6 millió lejt kapott, Szatmár megyének 17,913 lej jutott, Hargita megyének 21,036 lejt folyósítottak.

A Maros megyei önkormányzat áprilisi soros ülésén döntést hozott a pénzek leosztásáról a településeknek, a helyi költségvetések kiegyenlítésére, illetve az európai projektek önrészének fedezésére: a 142 C jelzésű megyei út felújítására, Maros megye integrált hulladékgazdálkodási rendszerére, valamint a motorsportparkra (és nem az Emil Boc által jelzett erdei parkra).

A Ponta-kormány bejelentésére, hogy visszakérik a már kiutalt támogatást Lokodi Emőke, Tamás Sándor és Borboly Csaba, RMDSZ-es önkormányzati elnökök jelezték: inkább perre mennek, mintsem hogy a pénzt visszajuttassák a központi költségvetésbe.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."