Nyirő fasiszta volt, de újratemetik

Ellenezzük Nyirő József újratemetését, mert a magyar író fasiszta volt – nyilatkozta csütörtökön az Elie Wiesel Intézet igazgatója, Alexandru Florian.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Nyirő József
Az Elie Wiesel Intézet igazgatója szerint Nyirő fasiszta volt
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 24., 16:42
6 hozzászólás. 

„Képviselő volt a budapesti fasiszta parlamentben, budapesti fasiszta újságoknak írt, alelnöke volt a Szálasi-kormány parlamenti bizottságának – igaz, hogy nem gyilkolt és nem bujtott fel senkit gyilkolásra, de aktív fasiszta orientáltságú politikát folyatott. Ha a családja vagy valaki - mert valóban Erdélyben született, de onnan elment – szeretné újratemetni szülőfalujának temetőjében, a magánúton történő exhumálással nincs bajunk. Fenntartással kezeljük ezt az alkalmat, amikor reklámozzuk azt az embert, aki a második világháború idején jobboldali politikát folytatott" – jegyezte meg Alexandru Florian, a romániai holokausztot vizsgáló intézet igazgatója.

Szerinte egy ilyen esemény sérti azt a törvényt, amely tiltja a szélsőséges szimbólumok népszerűsítését.

Markó Béla volt RMDSZ-elnök szerint Nyirő József magyar író románellenes volt, de az újratemetése természetes, magától értetődik, és ebbe nem kellene beleszóljon a politika.

"Nyirő József írónak van néhány regénye, ami a mára is érvényes, autentikus írás. Véleményem szerint a szándék, hogy hazahozzák, és újratemetik oda, ahol született, teljesen természetes dolog. Ugyanakkor nem szabadott volna a politikum ebbe beleszóljon. Magyar részről sem, magyarországi és erdélyi politikusok sem. A temetés részükről kampányfogás, akárcsak román részről. A szándék ugyanaz, most játsszák ki a magyar kártyát a választások kampányában – nyilatkozta Markó Béla.

A volt RMDSZ-elnök szerint a magyar írókra, az értelmiségi rétegre kellett volna bízni az újratemetést, és nem politikai, kampánycélokra felhasználni ezt az egészet.

"Nem tudok arról, hogy antiszemita lett volna, de az igaz, hogy a '40-es évek eleji munkásságára sem én sem mások nem kellene büszkék legyünk. Életének az az időszaka máig vitatott – mondta újságírói kérdésre Markó.

Mircea Geoană független szenátor felkérte a parlamentet, foglaljon állást a hétvégi székelyudvarhelyi eseményekkel kapcsolatban. "A román állam lépjen fel határozottan egy olyan eseménnyel szemben, ami népszerűsíti azokat a szimbólumokat vagy azt az embert, akivel szemben felmerült a fasizmus, románellenesség, antiszemitizmus" – áll a szenátor csütörtökön kiadott közleményében.

Szász Jenő, az újratemetés társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke azt nyilatkozta, hogy megtartják pünkösd vasárnapján a Papkertben az újratemetést.

manna.ro/realitatea.net



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-05-24 19:44:03
Jó ember volt.
avatar
butalevente
2012-05-25 00:54:14
„Markó Béla volt RMDSZ-elnök szerint Nyirő József magyar író románellenes volt...”

Nem tudnak csendben, maradni ennyi hibát ejteni... minden szavuk tűz a román nacionalisták szemében...

„A volt RMDSZ-elnök szerint a magyar írókra, az értelmiségi rétegre kellett volna bízni az újratemetést, és nem politikai, kampánycélokra felhasználni ezt az egészet.”

Hol voltak 22 évig, ha ennyire tisztelték miért nem hozatták haza?? És még van pofájuk ezt nyilatkozni... Az egyik DK Gyurcsány-párti unokán keresztül (aki egyébként nyilatkozott nemrég a magyar televíziókban, ellenezve a temetést) az RMDSZ probálta megakadályoztatni...

„Nem tudok arról, hogy antiszemita lett volna, de az igaz, hogy a '40-es évek eleji munkásságára sem én sem mások nem kellene büszkék legyünk. Életének az az időszaka máig vitatott – mondta újságírói kérdésre Markó”

Ki ez a Markó?? ...az Elie Wiesel Intézet alvóügynöke???

HAJRÁ RMDSZ! HAJRÁ BUNTA! HAJRÁ FRUNDA!

és ezekkel paktál le az udvarhelyi EMNP
avatar
kszl
2012-05-25 06:52:46
Az románoknak azért fáj Nyírő, mert megírta az igazat az gaztetteiről, és természetesen az igazság mindig fáj.

Az egész Romániát a magyar gyűlölet tartja össze. Ha nem lenne magyar, nem lenne, akit gyűlölni, akkor szétesne az ország.

Ezek után utóbbi földrengés margójára, csak azt tudom mondani, hogy akkora földrengés legyen Vrancsában, hogy földrajzilag is leválassza Erdélyt Romániától.
avatar
vogul
2012-05-25 08:14:39
méltányosság?
A románságnak gőze sincs arról, hogy ki volt Nyírő. De most, az úszításra mindenki felkapja a fejét. Igaz, hogy Nyírő életének ez a korszaka (a Szálasi kormány idején parlamenti képviselő volt) nem éppen vitathatatlan, DE : ha a románság rehabilitálta Antonescu marsallt, szobrokat állítottak és utcákat neveztek el róla, akkor mi ez a kettős mérce, ha nem a legvadabb nacionalizmus?
avatar
szundi
2012-05-25 12:04:04
Gigi Frunda
Hallgassuk akkor meg Gigi Frundát, az UDMR bukásra ítélt flekkenfalvi polgármesterjelöltjét:
Link> http://youtu.be/QbrxLxM0_LU
avatar
fllevente
2012-05-27 12:39:45
Ő nem volt fasiszta.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."