Sport » Bowling

Bowlingozással szabadulj meg a feszültségtől

Töltsd el a szabadidődet értelmesen, mozgásban, versenykörnyezetben. Bowling-bajnokságot rendeznek amatőröknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Húsvéti kupán mutathatod meg, mit tudsz

Nyuszi vagy, ha nem nevezel!

Húsvéti ügyességi kihívással állt elő a Septimia...
Karamán Ibolya és Geanina Dumitrascu

Országos első hellyel is büszkélkedhet Udvarhely

Nem csak a kézilabda és a teremlabdarúgó csapataira...
Párosban guríthattok a Septimiában

Kettesben most még szebb az élet

Nemcsak a nagyobb csapatok számára létezik...

bowling
Fotó: Kakasy Botond.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2013. március 19., 18:46
0 hozzászólás. 

Tavaszi Bowling Liga néven indít bajnokságot a Septimia szabadidőközpont. A szervezők első célja, hogy bemutassák, megszerettessék ezen szabadidős sportágat a székelyudvarhelyiekkel. Teljesen amatőröket szólítanak meg, tehát nem kell mást tenni, mint összetoborozni egy háromtagú csapatot. Nevezzünk, élvezzük a játékot és a versengést.

A bowlingról, a célokról, a sportág szépségeiről Verzár Lórántot, a Septimia csapat vezetőjét, csapatkapitányát kérdeztük.

Mit jelent számodra a bowling? Mitől jó ez a sportág?

Számomra kikapcsolódás, szellemi felfrissülés. Az embernek megvan a mindennapi rutinja. Aki nekifog játszani, rájön arra, hogy el kell szakadnia a gondoktól, mert ha nem veszel részt maximálisan szellemileg a játékban, akkor nincs eredmény. Nekem ez a játék a szellemi pihenést jelenti.

Másodsorban remek mozgás. Akárcsak más sportág, ez is több izomcsoportot megmozgat: a kart, a hátat, a lábat. Az egész testet jól megdolgoztatja.

Mennyire lehet kemény fizikai sportnak titulálni?

Vannak olyan testrészek, melyeket nagyon keményen igénybe vesz: a csukló, az ujjak, az alkar. Amikor ismerkedtem a bowlinggal, az elején kemény izomlázam volt. Aztán fokozatosan megszokja az ember a terhelést.

verzar lorant

Akármennyire is tekintik kocsmai sportágnak, ha nem dolgozol rá az izmaidra más edzésformákkal, akkor nem lesz meg a megfelelő bíróképességed.

Inkább egyéni vagy csapatsportág?

Mindenkinek a teljesítménye egyéni, de amikor csapatban játszunk, akkor mindenkinek az eredményét sorba állítjuk, a csapatkapitány eldönti, hogy ki áll pályára, kik a pótjátékosok. 

Ahhoz, hogy a csapat teljesítse az elvárt eredményt, ahhoz a tagoknak el kell fogadniuk a vezetői döntést, ugyanazon cél érdekében kell húzzák a szekeret.

Miért bowlingpályákat alakított ki a Septimia? Milyen megfontolásból hoztátok Udvarhelyre ezt a sportágat?

Udvarhelynek már megvolt a tekemúltja, így ez könnyen volt társítható ezzel. A bowling viszont sokkal dinamikusabb, mozgalmasabb, látványosabb sportág a tekénél. Nem annyira unalmas a játék menete. Amíg a tekénél a száznál is több gurítást elvégzi egy játékos, addig a bowlingnál folyamatosan változnak a játékosok, sokkal változóbb.

A bowling egy olyan sport, ami könnyebben beköthető a szabadidősportba. A Septimia nem arra lett építve, hogy egy versenysportot honosítson meg, hanem inkább egy szabadidősportot. Mi azt valljuk, hogy az ember a szabadidejét inkább mozgással, sporttal töltse el.

Az udvarhelyiek mennyire szeretik?

Szabadidő tevékenységként egyre többen! A múlt hét végén is sokan megfordultak a pályákon. Volt itt szülinapi zsúr, melynek egyik része a bowlingozás volt, nemtől és kortól függetlenül játszottak. Egyre többen megismerik és rájönnek, hogy ez egy szerethető sportág.

A most induló bajnokságba akkor is benevezhetünk, ha nem mozgunk otthonosan a pályán, nem nagyon tudunk még játszani?

Hogy ne legyen semmiféle negatív vagy ijesztő pont, a versenyszinten játszó játékosok nem nevezhetnek be. Csak az amatőröket szólítottuk meg, s ezen a szinten bármi megtörténhet, nem annyira a tudás, hanem inkább az erőnlét számít, illetve az, hogy miként tudja megállni valaki a helyét a sorozatos terhelésen. Na meg az is, hogy mennyire akarják a sikert, hogy minél előrébb végezzenek.

Ezek szerint nincs más teendőnk, minthogy összeszedjünk pár társat, hetente pedig lejönnünk és egy jó versenyen részt vennünk!

Legalább háromfős csapatokat várunk. Azért három, mert ennyit azért könnyű összeszedni. Ha nekem már van kedvem, akkor csak találok még kettőt a baráti társaságomban, vagy a munkahelyemen.

bowling

Ha ez megvan, akkor máris nevezhetünk. De lehet pótjátékos is, ezek száma korlátlan. Ez célszerű is, hiszen bajnokságról van szó, hosszabb a kifutása, így ha valami közbejön, akkor a másik pótolhatja a társát.

Bízol abban, hogy a kialakuló mezőnyben találsz olyan játékost, aki majd fel tud zárkózni a Septimia csapat tagjainak szintjére, így akár más versenyekre is járhat?

Természetesen! A csapatunk nyitott, tehát ha valaki olyat fedezünk fel, akkor felajánljuk, hogy csatlakozzon hozzánk. S ami nagyon fontos: nemcsak fiatalokról van szó! Jelenleg is van ötven évnél is idősebb tagunk. Szándékunkban áll, hogy több csapatot indítsunk, fiatalokkal foglalkozzunk, így ez a bajnokság remek alkalom, hogy felmérjük, kik lehetnek a potenciális új csapattagok.


Tavaszi Bowling Liga

 

Nevezz be Te is csapatoddal a kizárólag amatőr csapatoknak szóló bajnokságba, mely 2013 április 8-tól indul a Septimia Bowling & Bar-ban!

Sport, izgalom, kihívás! Kiváló helyszín és remek ellenfelek várnak a Tavaszi Bowling Liga keretén belül, 2013 április 2-tól kezdődően. A bajnokságot megelőző bemelegítő héten (április 2-8.) a csapatok megismerik a versenyszabályzatot, valamint lehetőségük nyílik egy kis edzésre, hogy formában legyenek az első, több héten át tartó amatőr bowling-bajnokságon.

A három fős csapatok (korlátlan számú pótjátékossal) a jelentkezésüket április 2-ig, a bowling@septimia.ro e-mail címen, valamint a 0742-114391-es telefonszámon vagy a helyszínen tehetik meg.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."