Sport » Egyéb sport

Fellobban a paralimpiai láng

Londonban visszagyújtják az olimpiai lángot: ma estétől a paralimpiára figyel a sportvilág és nem csak.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

paralimpia
Londonban folytatódik az álom.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2012. augusztus 29., 15:12
0 hozzászólás. 

A paralimpia megnyitóünnepsége szerda este kezdődik romániai idő szerint 22.30-kor, és ha minden igaz, három magyar is vihet majd zászlót a sportolók bevonulásakor. A magyar paralimpiai küldöttség zászlóját valószínűleg – főként ha a NOB engedélyezi – két atléta, a Biacsi-ikerpár, Bernadett és Ilona viszi majd. A román küldöttségnél már szinte egy hónappal ezelőtt eldőlt, hogy az éremszerzésre legesélyesebb Novák Károly-Eduárdot éri a megtiszteltetés.

A szervezők szerint London ugyanolyan profizmussal kezeli a paralimpiát is, mint a nemrég zárult olimpiát. A két esemény között több létesítményt át kellett építeniük, akadálymentesíteniük kellett.

A paralimpiai versenyeken testi és értelmi fogyatékos sportolók vehetnek részt. Az esélyegyenlőség érdekében a résztvevőket egy nemzetközi szakértői bizottság sorolja kategóriákba a testi fogyatékosságtól függően.

Magyar és román éremesélyek

A négy évvel ezelőttihez hasonlóan 33 sportoló képviseli a magyar színeket. Az úszók közül a címvédő és világcsúcstartó Sors Tamás, valamint Tóth Tamás végezhet az első háromban, az asztaliteniszező Pálos Péter pedig világranglista-vezetőként és világbajnokként számít favoritnak.

vivas paralimpia

Vívásban két emblematikus sportoló indul, Szekeres Pál és Krajnyák Zsuzsanna. A világbajnok Szabó Nikolett cselgáncsban kerülhet a legjobbak közé, atlétikában a Biacsi-lányok, Bernadett és Ilona remekelhetnek, ugyanott titkos esélyes a nemrég csapatba került Orbán Csaba is.

A román küldöttség nem annyira népes, csupán hat sportolóból áll.

Aranyat vár magától

A csíkszerdai Novák Károly-Eduárd Pekingben ezüstérmet szerzett. Ezúttal nem elégszik meg ezzel. A csúcsra szeretni érni a 36 éves kerékpáros, aki egy autóbalesetben veszítette el a lábfejét. Négy versenyszámban vesz részt a paralimpián: országúti mezőnyverseny és egyéni időfutam, pályán pedig a 4 km-es üldözőverseny és az 1 km-es egyéni időfutam.

Novákot nem nyomasztja a teher, még akkor sem, ha háromszoros paravilágbajnokként áll rajthoz. „A felkészülés során mindent megtettem, hogy aranyéremmel gazdagodhassam. Ez is a célom, nagyon jó formában vagyok" – nyilatkozta a már helyszínen tartózkodó sportoló.

novak ede

A román küldöttség tagja továbbá a csíkszeredai kerékpáros, a sérült karral versenyző, 47 éves Török Imre, az úszó Samuel Ciorap és Naomi Ciorap, valamint az asztaliteniszező Dacian Makszim.

A paralimpia eseményeiről hétköznap 22 óra 20 perctől, hétvégén 0 órakor, illetve 0 óra 30 perces kezdettel 50 perces összefoglaló látható az m2-n, míg az m1 mindennap, általában 12 órától 52-60 perces összeállítással jelentkezik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."