Sport » Egyéb sport

Hátast dobtak a Hargita ralitól

Pokolian nehéz volt összehozni, hogy nyolc év után újból legyen Hargita rali. A főszervező fogadja a gratulációkat, de már a jövőre hangol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

rali, hargita rali
Fotók: Kakasy Botond.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2013. október 30., 18:05
0 hozzászólás. 

Ferencz Csabát sokan ismerik Székelyudvarhelyen. A vállalkozó pilótaként már sok versenyen megmutatta tudását. Ezúttal másba vágott bele: elérte, hogy az országos rali versenynaptárába visszakerüljön a Hargita rali. A por már leszállt a pályákon, eltelt pár nap, így értékelt.

Nyolc év szünetet követően élesztetted újra a Hargita ralit. Gratulálunk a szervezéshez, sokan mások is megtették már ezt. Hogy élted meg a versenyt belülről?

Hargita megye egyik legnagyobb sporteseménye volt ebben az évben. Sikeres rendezésről, visszatérésről beszélhetünk. Köszönöm a gratulációkat, jól esik. Az utóbbi napokban sokan megállítottak, szívből köszönték, hogy ezt a ralit újból elindítottuk, itt lehetett a városban, láthatták élőben a csodálatos autókat, pilótákat.

Egy éve elkezdtétek szervezni. Mennyire volt nehéz összehozni?

Ahogy bekerült a versenynaptárba, azaz valóban majdnem egy éve elkezdtük a munkát. Hihetetlenül nehéz. Elég csak annyit elképzelni, hogy miután megérkeztek a versenyzők kedden vagy szerdán a városba, folyamatosan csengett a telefonom. Az egyik hívás a másikat érte. A kérések nagy részét meg kellett oldanunk nagyon gyorsan.

Ferencz Csaba

Nagy volt az érdeklődés, szurkolók ezrei voltak kinn a pályákon, nem is beszélve a városban tartott szuperspeciális szakaszról. Rengeteg fotó jelent meg a különböző közösségi oldalakon. Ebből kiindulva teljes a siker. Miként vélekedett a szakma, a szövetség, a bírók, a pilóták?

A szakma amennyiben egy székről nézte volna az egészet, akkor hátast dobott volna, annyira meglepődött. Tudatában voltak annak, hogy itt ezt a sportágat az embere szeretik, értik is, de erre ők sem számítottak. Bevallották, hogy a Szeben rali kivételével, ami nemzetközi verseny, nem láttak ennyi embert az autósport mellett.

A pilótáknál megoszlanak a vélemények. Vannak olyanok, akik azt a pályát részesítik előnyben, ahol simán tudnak autózni, de vannak olyanok, akik kihívásnak tekintenek minden egyes szakaszt. Utóbbiak voltak azok, akik megfelelő módon álltak hozzá a megmérettetésnek, többségük dobogóra is állhatott.

Mindig figyelembe kell venni azokat a körülményeket, amely adódik a ralin. A pilóta sokkal összetettebb elemzést végez, mint például egy pályaversenyző. Utóbbi tudja, hogy milyen kanyar jön, milyen sebességgel, hogyan veheti be. A ralipilótának másodpercenként kell improvizálnia. Ebből szűrhető le, hogy kinek milyen keze van, milyen versenyző.

A végső győztes, Szabó Gergő úgy nyilatkozott, hogy nagyon kemények voltak a pályák, illetve rövid volt a Hargita rali.

Egyik pilótacsoport miután végigment a gyepesi szakaszon, akkor azt mondta, hogy nagyon durva, ki kellene vennünk az etapot a versenyből. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy rájuk hallgattuk, töröltük ezt. Nem volt még itt a szövetségi megfigyelő, aki miután végigment ezen a szakaszon azt mondta, hogy maradnia kellett volna.

Szabó Gergő

Ebből tanultunk a jövőre nézve. Jelen állás szerint úgy gondolom, hogy három pálya marad a mostaniakból, a többi új lesz.

Jó szó a jövő. Ez azt jelenti, hogy már tervezitek az újabb Hargita ralit, lesz folytatás?

Remélem, hogy egy ilyen szervezést követően ott leszünk a 2014-es idény versenynaptárban. Ez három hét múlva dől el, szintén akkor tudjuk meg, hogy milyen pontszámot kaptunk az ideire. Miként értékelte a szakma, a pilóták, a bírók és a szövetség az egész munkánkat. Akkor mondhatjuk el hivatalosan is, hogy visszakerült a Hargita rali, illetve jövőre mikor lesz.

Említetted, hogy három gyorsasági szakaszt meghagysz. Melyek ezek, illetve merre terjeszkednél?

Benne lesz a Homoródszentmárton-Homoródalmás szakasz, ez közönség kedvenc volt, rengetegen mentek ki ide. Ott lesz a Dietrich Árpád gyorsasági szakasz, amelyik 12 km-es, felmegy a Maradasi Hargitára, viszont annyi változtatással, hogy nem csak fölfele mennek a versenyzők, hanem lefelé is megteszik a távot. Harmadiknak pedig a kápolnási etapot hagyjuk meg.

Hargita rali

Ami a terjeszkedést illeti még körül kell jól néznünk, valószínűleg átmegyünk majd Csíkszékre is. Szeretném visszahozni azon hargitai szakaszokat, ahol régebb is elhaladt a karaván.

Ötvenezer euró volt a költségvetése a ralinak. Valószínűleg ez növekedik, főleg ha terjeszkedtek. Vannak olyan támogatók, akik látva a nagy sikert már jelezték, hogy segíteni fognak?

Megkeresések már voltak. Ahogy lezárjuk a pénzügyi részét ennek, akkor nekivágunk az újnak.

Idén az volt a cél, hogy kerüljön vissza, illetve maradjon is benne a versenynaptárban. Mi a Hargita rali távlati célja?

Mindig kis léptekkel, biztosan haladok. Azt szeretném, hogy terjeszkedjünk ki annyira, hogy megfelelő pályákon, megfelelő versenykilométert tudjanak megtenni a pilóták. Utána gondolkozhatunk abban, hogy megfelelő európai szakemberek bevonásával egy nemzetközi versenyt összehozzunk. Adottak a lehetőségek a környékünkön. Nem lehetetlen, hogy egy ilyen futamot rendezzünk.

Hargita rali

Elég azt elmondani, hogy a hétvégén nem lehetett szállást találni Székelyudvarhelyen. Vendéglátásból jelesre vizsgáztunk, ahogy a nézői magatartásból is. Ilyen civilizált szurkolókat Romániában nem igazán találtak a versenyzők. De mindenből a maximálisat nyújtottunk. A mérce magasan van, ezt tartanunk kell, sőt ha tudjuk, akkor emelnünk kell rajta.

Abból a szempontból nekünk keserű lehet a szájízünk, de ez nem feltétlenül a szervezők hibája, hogy nem volt székelyudvarhelyi induló a Hargita ralin. Van-e olyan lehetőség, hogy ez jövőre másképp legyen?

Ami az országos bajnokságot illeti, nem látom, hogy lehetne olyan pilóta, aki végigmegy mindenhol. Lebontva a Hargita ralira, igen. Már jelezték hárman is, hogy jövőre elindulnának. Ferenczi Lóránd az idén is ott lett volna a rajtnál, amennyiben nem adódik egy technikai hiba az autójával. Én is kacérkodom azzal az ötlettel, hogy elindulok. Amennyiben minden összeáll, le tudom osztani a szervezőmunkát, akkor van esélye annak, hogy rajtolok.

Ez az egyik álmom, hogy szervezem a Hargita ralit, illetve pilótaként elindulok rajta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."