Sport » Egyéb sport

Könyv született a székely birkózókról

Székelyföld egyik sikersportágát járja körbe Balázs Árpád az általa írt, nemrég megjelent könyvben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

kotet1
Székely olimpikonokról, világbajnokokról szól a birkózók könyve
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. november 27., 15:59
0 hozzászólás. 

Sport-témájú helytörténeti kiadvány sajnos nagyon kevés jelenik meg napjainkban – egyrészt a kereslet sem túl nagy rá, másrészt ezeket általában olyan újságírók írják, akiknek nincs a zsebében akkora összeg, hogy azt nyomdaköltségre tudnák fordítani. Így volt ezzel Balázs Árpád újságíró, korábbi televíziós és rádiós műsorvezető is, akinek a székelyföldi birkózásról szóló kötete néhány napja jött ki a nyomdából támogatóinak köszönhetően.

A Székelyek, birkózók, erős emberek című kötet életrajzokból áll. A szerző bevezetője, valamint Bayer Zsolt kemény hangú utószava foglalja keretbe. A magyarországi publicista a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot pellengérezi és illeti kemény szavakkal, mivel szó volt arról, hogy a birkózás nem lesz benne 2020-tól az olimpia programjában – ez a kérdés azonban jóval a könyv megjelenése előtt eldőlt, a sportág továbbra is maradt az ötkarikás játékok programján.

Összesen harmincöt székelyföldi birkózó életútját mutatja be Balázs Árpád a múlt század első felének olimpiai bajnokaitól (Keresztes Lajos, Lőrincz Márton – utóbbiról, a korondi sportolóról korábban külön kiadványt is készített a szintén korondi származású szerző) egészen napjainkig, azokig, akik még aktívan birkóznak (pl. László Szabolcs).

kotet2Nemcsak udvarhelyszéki, hanem több háromszéki és marosszéki birkózó életrajza is helyet kapott a majdnem százoldalas kiadványban. Több olyan udvarhelyi vagy környékbeli születésű sportoló (pl. Kalapács Árpád, Szatmári Zsolt, Kovács Levente, Tamás Károly, Szabó László, Bálint József, László János és mások) szerepel a könyvben, akikről a fiatalabb udvarhelyi generációk talán nem is hallottak.

Szövege lehetett volna gondozottabb, becsúszott néhány helyesírási, fogalmazási hiba is, azonban ez az összképen nem változtat. Aki a székelyföldi birkózók több évtized alatt elért eredményeire, illetve küzdelmes életére (több birkózónak az aktív sportolás befejezése utáni életét is vázolja a szerző) kíváncsi, az mindenképpen lapozza fel Balázs Árpád könyvét. Alapos gyűjtőmunka után állt össze a kép a székelyek egyik hagyományos sportágáról. A kézilabdához hasonlóan ez a sportág is olimpikonokat, olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat adott a nagyvilágnak.

(A könyv megvásárolható az Árnika könyvesboltban 25 lejért.)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."