Sport » Egyéb sport

Sebestyén Szabolcs, a mindig tekerő kerékpáros

Mindössze 22 éves, de már évek óta versenyez. A Tusnád Cycling Team zetelaki tagja néhány hete a Tour de France idei győztesével is együtt tekert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

sebestyenszabolcs1
Fotók: Sportfoto.ro, Fotocosmin.blogspot.ro, Facebook.com/TusnadCyclingTeam
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 15., 12:34
0 hozzászólás. 

Az egész ott kezdődött, hogy öt évvel ezelőtt, 2009 őszén benevezett egy helyi versenyre – amatőr kategóriában megnyerte a tíz kilométeres megmérettetést, és már akkor elkezdett gondolkodni azon, hogy jó lenne rendszeresebben, profi körülmények között versenyezni.

Ez az álma teljesült, ma már a Tusnád Cycling Team versenyzőjeként rendszeresen versenyez nemcsak hazai megmérettetéseken. A következő álom az országos bajnokság megnyerése.

Seprűnyél a bringavázban

Gyrekkorában az apja seprűnyelet tolt a kis bicikli vázába, úgy tanította meg Szabit kerekezni – a kisfiú nem vette észre, hogy apja közben kivette a seprűnyelet a bicikliből, már sok méteren keresztül egyedül haladt. Így tanult meg kerékpározni, később gyakorlatilag hozzánőtt a biciklijéhez.

Akkoriban még nem voltak komoly járgányai, majd egy mountain bike-kal tekert a környéken. Rendszeresen biciklivel ment a nagyszüleihez segíteni a mezei munkában, így nagyon jól ismerte azt a szakaszt, amelyen első versenyét megnyerte.

sebestyenszabolcs2Szabolcs még abban az évben kapcsolatba került a Novák Károly Eduárd által vezetett csíkszeredai kerékpáros csapattal, a Tusnád Cycling Team-mel. Tizenhét évesen bekerült az ifik közé, elkezdődtek az edzések – ma ott tart, hogy van olyan napja, amikor több mint száz kilométert is biciklizik országúton. Általában a környékbeli utakon lehet őt látni kerékpározás közben. Amikor sík terepen halad, akkor például Székelykeresztúr felé kerekezik.

Ment már majdnem százzal is

A mostani kerékpárja egy karbonszálas, mindössze 7,3 kg-ot nyomó spanyol járgány. „Ha nagyon megnyomom, Csíkszeredába másfél óra alatt is átérek" – mondja mosolyogva. A legnagyobb sebesség, amit elért valaha, 98 km/óra volt egy nemzetközi verseny lejtős szakaszán.

Az első versenyek még nagyon nehezek voltak, Vălenii de Munte-ban 15 kilométer után alig kapott levegőt az első megmérettetésen, másnap viszont be tudta fejezni a versenyt és ez nagy löketet adott neki.

Két év múlva Horvátországban, az első felnőtt nemzetközi versenyén is nagyon nehéz volt, de átalakult az edzésprogramja, hozzászokott a terheléshez, és ma már nem okoznak gondot az ilyen jellegű versenyek.

Nibalival együtt tekertek

A román U23-as válogatott tagjaként az elmúlt három hétben két nagyon komoly versenyen vett részt: a spanyolországi Ponferradában világbajnokságon tekert, illetve a kazahsztáni Almatiban egy olyan megmérettetésen, ahol bizonyos szakaszokon a Tour de France idei győztese, az olasz Vincenzo Nibali mellett haladt.

Mindent megfigyelt rajta, a kerékpárt, a mozgását, a technikáját. Szabolcsnak nem Nibali, hanem a svájci Fabian Cancellara a példaképe – a sportoló akkor volt csúcsformában, amikor a zetelaki fiatalember elkezdett versenyezni, innen jött a rajongás a svájci biciklis iránt.

sebestyenszabolcs3„Ponferradában úgy le volt zárva a pálya, hogy egy macska nem tudott volna átfutni. Esett, az előttem menő motorost láttam, de mertem menni, mert tudtam, hogy biztonságban vagyok" – emlékszik vissza a spanyolországi versenyre, ahová úgy sikerült kijutnia, hogy több zetelaki vállalkozó is támogatta. A 36 kilométeres verseny egyéni időfutamában egyedül képviselte Romániát, a 60. helyen végzett, 6 perccel maradt le a világbajnoktól.

Idén már 32 versenynapot tud maga mögött, edzésen és versenyen összesen 17 500 kilométert kerékpározott. Jövő év júniusában lesz az országos bajnokság, Szabolcs azt mindenképpen szeretné megnyerni – mivel még csak 22 éves, karrierje nagy része még hátra van, ezt pedig remélhetőleg győzelmek fogják színesíteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."