Sport » Egyéb sport

Hokira fel!

Mínusz tizenhat fokban is edzenek, ha kell, közülük többen évtizedekkel ezelőtt kezdték. Az udvarhelyi jégkorongozás múltja és jelene.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

hoki5
Fotó: Facebook.com / HokiSokk Székelyudvarhely
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 08., 13:47
0 hozzászólás. 

Feléledt az udvarhelyi hoki: lelkes amatőrök viszik tovább a több évtizednyi örökséget, rendszeresen játszva és tornát is szervezve. A jövő hét végén, január 16-17-én ugyanis a városi jégpályán tartják meg a Székelyudvarhely Winter Classic elnevezésű rendezvényt. A szervező Hockey Küküllő Sportegyesület egy bemutató jellegű, amatőr jégkorongtornát tart, a szervező HokiSokk és Old Boys Küküllő csapatok mellett bukaresti és brassói meghívott csapatok vesznek részt. Amennyiben az időjárás nem kedvez, az eseményt egy későbbi időpontban megpróbálják újraszervezni.

Az udvarhelyi jégkorongozás múltja

A visszaemlékezések szerint az első udvarhelyi jégkorong-csapat már a harminicas években megalakult, de tudunk olyan csapatról is, ami 1946-ban kipróbálta magát „élesben": jelzett év telén egy udvarhelyi sportemberekből álló csapat Csíkszeredába ment kipróbálni ezt a játékot – céljuk az amatőr felszereléssel való tisztességes helytállás volt. Az eredmény sokatmondó volt: 33–0 a csíkiak javára. Ezen a mérkőzésen az udvarhelyiek, mint például Csifó László, Török Ernő, Gyarmati Sándor, Orbán Kuna, Kaptza Ignácz, Jászay István, Fejér Sándor és mások olyan nagyságokkal találták szembe magukat, mint például a mai műjégpálya névadója, Vákár Lajos.

hoki1Két évvel később viszont Székelyudvarhelyen is megalakult az UMTE jégkorong-szakosztálya, az első barátságos mérkőzéseket a korcsolyapályán játszották. 1950-től Május 1 Sportegyesületnek hívták az udvarhelyi hokicsapatot, egy év múlva a Spartak nevet vette fel és az évtized második felében már a B-osztályban játszott. Minden idők leghíresebb székelyudvarhelyi jégkorongozója, Török Ernő 1956-ban hazatért Kolozsvárról, de Csíkszeredába.

hoki2Ezalatt az udvarhelyi csapat felvette a Küküllő SE nevet és 1959-60-ban jutott be a legfelsőbb osztályba – ebben a csapatban már játszott a későbbi játékos-edző, Tarcsi András, aki 1962-től kezdődően két évet a Bukaresti Steauában játszott. Tarcsi 1963-64-ben a Steauával országos bajnok lett, és a sors iróniája, hogy ugyanebben az idényben a Küküllő kiesett a legfelsőbb osztályból. Tarcsi hazatért, az együttes visszajutott – ezután egy évet a Dinamóban játszott, ezt követően Kolozsváron is játszott egy évet – 1968-ban végleg hazatért, és ettől kezdve egészen a kilencvenes évekig játszott az udvarhelyi hokicsapatban. A másodosztályú Küküllő anyagi akadályok miatt 1993-ban szűnt meg.

A 75 éves korában, 2004-ben elhunyt 37-szeres román válogatott Török Ernő 1964-ben tért haza Székelyudvarhelyre, a hatvanas évek második felében ő volt a csapat játékos-edzője. Hazatéréséig1956-tól Csíkszeredában játszott, 1957-ben és 1958-ban országos bajnoki címet nyert. Udvarhelyre való hazaköltözése után a Küküllő játékos-edzője, majd edzője volt. Török a hetvenes években vonult vissza, bár amatőr szinten szívesen részt vett bármilyen sportrendezvényen. A hatvanas években az elsősorban futballistaként ismert László-ikrek, Gyula és László is jégkorongozók voltak, Török Ernő tanítványai – tavaly nyáron az elhunyt László Lászlót egykori edzője sírjának közelében temették el a református temetőkertben.

hoki3A román bajnokságban utoljára az 1990–91-es idényben szerepelt a Küküllő csapata, akkor a másodosztály harmadik helyén zárták az udvarhelyiek a pontvadászatot, a Csíkszeredai Haladás és a Bukaresti Triumf után, de a Sportul Studenţesc és a Brassói Aripile előtt. Székelydvarhelyen a három, évente megtartott magyarországi kupaszereplés után 1993-ban végleg letettek a jeges sport űzéséről. Tarcsi András, illetve az akkor csapat egyik oszlopos tagja, Bán-Széll István sikeres gyeplabda-edzők lettek, több nemzedéknyi, országos bajnokságokat és nemzetközi tornákat megnyerő ifjúsági játékost neveltek ki.

A Hokisokk jelene

Az udvarhelyi jégkorongozás újjászületése is részben olyan személyekhez köthető, akik a kilencvenes évek elején még játszottak az akkori Küküllőben, illetve csíkszeredaiként kerültek a városba. Amennyiben az időjárás és a jég minősége megengedi, a Hokisokk, illetve a Hockey Küküllő Sportegyesület tagjai rendszeresen eddzenek a városi jégpályán, de heti egy alkalommal a csíkkarcfalvi műjégpályán is fejlesztik tudásukat. 2016 első edzését január 2-án reggel tartották, a hőmérő -16 fokot mutatott...

hoki4Körülbelül negyvenfős a társaság, akik többé-kevésbé rendszeresen látogatják az edzéseket – a csapatból többen az amatőr országos bajnokságban, az EFAJ-Ligában is játszanak. Ezen kívül magyarországi amatőr hokitornákon is részt vesznek, az idén Németországban is lesz egy olyan torna, amin részt vesznek.

Az együttes nyitott bárki számára, aki kíváncsiságból kipróbálná a jégkorongozást – ehhez nem kell mást tennie, mint ezt jeleznie a Hokisokk Facebook-oldalán. Nemcsak a következő hétvégi tornát szervezik, hanem a 3. Hokisokk Kupát is – ez március elején lesz az említett csíkkarcfalvi műjégpályán. Mindezek után úgy tűnik, hogy egy régi-új sportág komoly újjászületésének idejét érjük – egyelőre amatőr szinten, de annál lelkesebben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."