Sport » Egyéb sport

Tabata, a kemény csajok sportja

Ha dolgoznál is az alakodért, de mégis csajszis hangulatra vágysz, a tabatát érdemes kipróbálnod.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

Saját testsúly és még egy kicsi - pont elég az erős edzéshez. Fotók: Pál Edit Éva
Saját testsúly és még egy kicsi - pont elég az erős edzéshez. Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. szeptember 23., 11:54
1 hozzászólás. 

Férfias muszklik helyett szálkás izmokról álmodozik a csajok jó része. A karcsú sziluettért, bármit is mondanak csodadiétákról vagy varázsfűzőkről, meg kell dolgozni, legalábbis akkor, ha nem akarunk betegséget összeszedni, összeesni a munkahelyünkön a gyengeségtől vagy két hónap alatt újra visszaszedni a fölösleget.

A Septimia Szabadidőközpont egzotikus nevű tabata edzését hosszas tervezés-szervezés után a sportcentrum mozgásnépszerűsítő hétvégéjén próbáltuk ki, és egy percig sem unatkoztunk.

tabata10

Gáll Klára edzőt sokan a Septimia fodrászaként-kozmetikusaként ismerik, másokat pedig már jócskán megizzasztott a heti több alkalommal zajló spinning edzéseken. Az általa bevezetett újabb edzésformát, a tabatát főként a szálkásodni vágyóknak ajánlja.

Ha fázósra vált az idő, és a nyári sportok után visszahúzódnál a terembe, ez a másfél órás program garantálja, hogy percek alatt kimelegedj. Főként saját testsúlyos gyakorlatokból áll az intenzív edzés, amely folyamatosan fel- és leviszi a pulzusszámot, ezzel segítve a szervezet zsírégetését.

Mindeközben jól megdolgoztat: Gáll Klára úgy fogalmaz, a saját tömegünk pont elég ahhoz, hogy jót eddzünk. Gondoljunk csak bele: különböző pozíciókban, akár fél lábbal vagy karral ötven-hatvan kilogrammot lehetetlennek tűnhet kinyomni.

Klári, a fáradhatatlan

A terembe lépve mindössze két másik kíváncsiskodót látunk edzőcuccban. Csakhamar kiderül, hogy a nap harmadik edzésére érkeztünk, úgyhogy a nagy tömeget elkerültük, az edzőnk pedig utolsó erejét összegyűjtve apait-anyait belead a bemutatóba. Még így is jobb kondiban van mindhármunknál.

tabata02

Az első húsz percben, a bemelegítés során a spinningből kapunk ízelítőt. Amíg tartott a vénasszonyok nyara, hetente legalább kétszer kerékpároztam a városon kívül, és úgy éreztem, nem tartogat nagy kihívást a pedálok tekergetése. Ez a nap első nagy tévedése.

Az állandó sebesség, a zene ritmusára történő mozgás, a pozíciók és a nehézségi fokok váltogatása pedálozás közben olyan izomcsoportokat mozgatott meg, amelyeket utoljára két hónapja, az edzőteremben tornáztathattam meg.

Klári viszont frissnek és energikusnak tűnik, a hangja élettel teli, és még arra is van energiája, hogy állandó mosolyával motiváljon minket. Ez valamiféle edzői sajátosság lehet, fejben is erősnek kell lenni hozzá.

tabata06

Mire levegő után kezdenénk kapkodni, vége a bemelegítésnek. Korai azonban az öröm, hogy kifulladás nélkül bírom, hiszen még csak ezután jön a java. Helyretoljuk a spinning bicikliket, helyette jógamatracot és kettlebellt szedünk elő.

Kombinált gyakorlatok

A gyakorlatok változatossága miatt érdemes előrelátónak lenni, és fitneszkesztyűt vinni az edzésre, más kellék azonban nem kell. Kesztyű híján sem lehetetlen végignyomni az edzést – mi mindhárman így teszünk –, de másfél óra alatt a fekvőtámaszok, kettlebell-emelgetések és más gyakorlatok nyomot hagynak az ember kezén. Az edzés után össze is hasonlítjuk a tenyerünkön keletkezett bőrkeményedéseket. „Csak az erős csajoknak van ilyen" – nevetjük el.

Az edzésben az a legérdekesebb, hogy kombinált gyakorlatokat tanulunk, amelyeket otthon, a kedvenc sorozatunk mellett is el tudunk végezni, és biztosak lehetünk benne, hogy kellő önfegyelemmel és pontossággal az egész testünket átmozgatjuk.

tabata17

Például nem az egyszerű, megszokott fekvőtámaszokat végezzük, hanem egyet egyenes háttal, egyet pedig emelt derékkal, a fejünkkel a föld felé közelítve. Más-más izomcsoportokat mozgatunk így át, de ha még nem gyakoroltuk, ügyeljünk, nehogy fejre essünk.

A fekvőtámasz másik érdekes típusa, hogy az egyik lábunkat az ellentétes irányban kinyújtjuk magunk előtt, és így fél lábbal végzünk el egy fekve nyomást, majd lábat cserélünk. Ez már haladóknak való gyakorlat, a harmadik-negyedik után nehéz felemelkedni újra, viszont minden porcikánkat igénybe veszi.

Izzadni nem ciki

Némely mozdulatsor, gyakorlat már ismerős a crossfitről, ez felvidít, önbizalmat ad. Az új gyakorlatok viszont izgalmasak – van olyan nyújtás, amelyet a lábfejünktől a fenekünk felső izmaiig érzünk, ha helyesen végezzük. Ilyenkor érezzük meg, mit jelent az valójában, hogy dolgoznak az izmok.

tabata05

Az edzés nyújtással ér véget, ami szintén izzasztó lehet, de leviszi a pulzust, megnyugtatja az izmokat és kikapcsol. Klári szerint az edzés után még egy darabig égnek a kalóriák, ezt érzem is, hiszen az átöltözés után is dől rólam a víz. Sebaj: az edzőm szerint minden deciliter verejtékkel 1,5 gramm zsír távozik a szervezetből.

tabata08

Egy biztos: ahhoz, hogy a tabatát igazán élvezni tudjuk, le kell küzdeni az erőfeszítésektől való félelmünket. Ha csak egy kis délutáni lötyögésre vágyunk, amivel megnyugtathatjuk a növekvő zsírpárnák miatt háborgó lelkiismeretünket, az itt nem fog menni, helyette viszont alkalomról alkalomra erősebbnek érezhetjük magunkat.

Emellett bulis a zene, a társaság pedig motivál, így ha egyszer elszánjuk magunkat a tespedés feladására, az első tabata edzésünk minden bizonnyal nem az utolsó lesz.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-09-26 12:51:04
Troll-kodás?
Kenyértészta gyúrás - a kemény csajok sportja
Kútból vízfelhúzás - a kemény csajok sportja
Fahasogatás - a kemény csajok sportja
Kerti/mezei munka - a kemény csajok sportja

A többi ... csupa egészség.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."