Sport » Egyéb sport

Vakfociban is bíráskodik az udvarhelyi játékvezető

A nemlátók futballját is kipróbálta Bálint Attila. Nemcsak önkéntes játékvezetőjük, hanem egyfajta segítőjük is kell legyen a játékosoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

BalintAttila
Attila a tavalyi, portugáliai strandfoci Európa Kupán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. február 22., 15:55
0 hozzászólás. 

A látássérültek futballja Nyugat-Európában igen nagy hagyománnyal rendelkezik – a futsalra alapuló játék iszonyatos koncentrációt igényel mind a játékosoktól, mind pedig az őket irányító stábtól. Romániában egyelőre nincsen bajnokság, csak egy néhány fős válogatott csapat létezik, ám a sportág űzéséhez játékvezetők is kellenek. Ilyenből már van egy Romániának, aki ráadásul az ismert székelyudvarhelyi bíró, a 33 éves Bálint Attila.

Mi a vakfoci?

A 2004 óta paralimpiai sportágnak számító vakfoci a futsal alapjaira épül, mind a pálya (20x40m), a kapu (3x2m), a labda (4-es) méretében, és a szabályok tekintetében is. Csapatonként 4 mezőnyjátékos és egy kapus van a pályán. Ami speciális, hogy a mezőnyjátékosok látássérültek, szemkötőben játszanak, míg a kapus látó.

Az oldalvonalat palánk határolja, az arról visszapattanó labda megjátszható. A csapattagok tájékozódását az ellenfél kapuja mögött elhelyezkedő, ún. caller, vagy guide segíti. A játékot kizárólag palánkos pályán lehet játszani, hiszen a labda elgurulását csak így lehet megelőzni, ill. a csapattagok biztonsága is csak ily módon őrizhető meg.

A labda, amikor mozgásban van, egy jellegzetes csörgő hangot ad, ezért csörgőlabdának is hívjuk. A játékosokat három segítő irányítja a pályán: a védekező harmadban a kapus irányít, a pálya középső részén az edző ad a palánk mellől utasításokat, az ellenfél kapuja mögött pedig a guide segíti a támadások eredményességét.

A kapus csak egy kis területen belül mozoghat, a kapufától oldalra 1, előre 2 m távolságig, ebből a „ketrecből" nem nyúlhat ki egyetlen testrésze sem. A játékosok a pályán egymással hanggal kommunikálnak, minden labda felé mozgó játékosnak kötelező hangot adnia, a nemzetközileg elterjedt kifejezés a „voy" – jövök. A játékosok más hangos jelzésekkel és nevük kiabálásával is jelzik pozícióikat.

A mezőnyjátékosok számára a fejvédő opcionális, a szemkötő azonban kötelező az esélyegyenlőség jegyében, ugyanis alig (0-10% látásmaradvány)- vagy gyengénlátók (10-30% látásmaradvány) is játszhatnak, igaz, a nagy nemzetközi versenyeken őket a vakoktól eltérő kategóriába sorolják.

A játék jobb megértéséhez elengedhetetlen néhány videó megnézése, szerencsére nagyon sok van fent, például teljes paralimpiai mérkőzések is.

Segíteni is kell, nemcsak vezetni

Bálint Attila hosszú évek óta tevékenykedik játékvezetőként, futsalban első- és másodosztályú mérkőzéseket vezet rendszeresen, nemzetközi strandfoci játékvezető. Tavaly már több nemzetközi rendezvényen kipróbálta magát, augusztusban önkéntesként ott volt a Berlinben megrendezett Vakfoci Európa-bajnokságon. A spanyol-orosz döntőn ő volt az egyik játékvezető.

Mint mondja, nemcsak az a fontos, hogy az ember utazik, élményeket szerez, más embereket ismer meg, hanem az is, hogy az ember világképe is megváltozhat. Ha láthatjuk azokat a nehézségeket, amivel ezek az emberek a pályán megküzdenek, hogyan harcolnak, akkor utána teljesen másképpen gondolunk a saját problémáinkra, gondjainkra. A mérkőzés közben a játékvezető is egyfajta segítője a sportolóknak, hangosan kommunikál velük a játék hevében – ezek tulajdonképpen segítő szándékú utasítások.

Attila március 1. és 7. között a törökországi Isztambulban vesz részt egy olyan tornán, amelyen a házigazdákon kívül Marokkó, Olaszország, Spanyolország és Oroszország válogatottjai vesznek részt. A tizenhat csapatos világbajnokság június 5. és 18. között Madridban lesz, Attilának feltett szándéka arra is kijutni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."