Sport » Egyéb sport

Button világbajnok lett

Az angol Jenson Button személyében új világbajnokot avattak az 59.  Forma1 szezonban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

buttonbrawn
buttonbrawn
szerkesztoÍRTA: B.CS & M.ZS
2009. október 19., 15:10
0 hozzászólás. 


A 14. helyről rajtoló Jenson Button profitálva a rajt utáni balesetekből a Brazil Nagydíjon ötödikként célba érve elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy a szezonzáró verseny eredményétől függetlenül ő (valamint a konstruktőröknél a Brawn GP) legyen 2009 Forma-1-es világbajnoka. A brazil futamot Mark Webber nyerte a Red Bull Racinggel.

A szakadó esőben megtartott időmérő edzés felforgatta a szokványos rajtsorrendet, ilyen körülmények közt a valós erősorrend háttérbe szorul, majdnem minden a szerencsén múlik. Így volt ez Interlagosban is, ahol a bajnoki címért harcoló, hazai pályán autózó Rubens Barrichello szerezte meg az első rajtkockát. A pontversenyben vezető Jenson Button a 14., a matematikailag még bajnokesélyes Sebastian Vettel a 16. helyre kvalifikálta magát.

A 2009-es Brazil Nagydíj rajtsorrendje a következő volt:
1. Barrichello Brawn-Mercedes
2. Webber Red Bull-Renault
3. Sutil Force India-Mercedes
4. Trulli Toyota
5. Raikkonen Ferrari
6. Buemi Toro Rosso-Ferrari
7. Rosberg Williams-Toyota
8. Kubica BMW-Sauber
9. Nakajima Williams-Toyota
10. Alonso Renault
11. Kobayashi Toyota
12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari
13. Grosjean Renault
14. Button Brawn-Mercedes
15. Liuzzi Force India-Mercedes
16. Vettel Red Bull-Renault
17. Kovalainen McLaren-Mercedes
18. Hamilton McLaren-Mercedes
19. Heidfeld BMW-Sauber
20. Fisichella Ferrari

Negyedórával a verseny rajtja előtt összefüggő felhőzet érkezett a pálya felé, a csapatok esőt vártak a futam közben. Nem indult zökkenőmentesen a futam: először Kimi Räikkönen jött fel a harmadik helyre, de közben megsérült az autója, ezért ki kellett mennie a boxba.

A mezőny végén Kovalainen és Fisichella akaszkodott össze, majd Sutil és Trulli is kicsúszott a pályáról. Veszélyes jelenetnek lehettünk ezután tanúi: a sérülést szenvedő Kovalainen és Räikkönen egyszerre ment ki a boxba, a McLaren pilótája türelmetlen volt, és a csővel együtt jött volna vissza a pályára, az abból kifolyó üzemanyag pedig a mögötte érkező Räikkönenre csapódott rá, majd be is lobbant. Szerencsére nem esett baja egyik finnek sem.

raikoflames

Sutil, Trulli valamint az ő ütközésükbe belekeveredő Alonso számára véget ért a verseny. Bejött a biztonsági autó. Az újraindított rajtot követően Button megelőzte Grosjeant és Nakadzsimát is, ezzel valamint a kicsúszások révén az angol feljött a hetedik helyre. Közben Vettel is elment Grosjean mellett.

A dobogós helyeken Barrichello, Webber és Kubica biztosan tartotta a pozícióját. Kobajasival viszont már meggyűlt a baja a britnek, úgy látszódótt a japán feltartja a mezőnyt, de Button is körönként körülbelül egy másodpercet kapott az élen álló Barrichellótól, aki folymatosan a leggyorsabb köröket futotta.

Közben kiderült, a versenybizottság vizsgálja Kovalainen és Räikkönen "afférját", de a verseny végéig nem született döntés. A várakozásoknak megfelelően először az egyaránt könnyű autóval szereplő Heidfeld és Barrichello ment ki a boxba. A brazil ráadásul elég forgalmas helyre, Vettel elé jött vissza, a német azonban gyorsan megelőzte.

Webber a várakozásoknak megfelelően vissza tudott jönni a saját kiállása után az első helyre, míg Button elment Kobajasi mellett, és már az ötödik helyen állt. A brit kijött tankolni, és a 10. helyre érkezett vissza, de nem sokkal később az újabb kiállások után már a hetedik pozícióban találta magát. Nakadzsima eközben nagy sebességgel kicsúszott a pályáról, szerencsére a széles bukótér lehetőséget kínált rá, hogy lelassuljon, és így tompuljon az ütközés.

Vettel a boxkimenetele után csak Button mögé állt vissza a hetedik helyre, így 30 körrel a vége előtt Webber, Kubica, Barrichello, Hamilton, Räikkönen, Button, Vettel, Buemi volt a pontszerzők névsora. Ha ekkor intették volna le a versenyt, Button világbajnok lett volna, ugyanis az utolsó futam előtt 11 pont maradna köztük a különbség.

Az utolsó tankolások után Barrichello bőven Hamilton elé tért vissza, és a 6. helyen haladt, így Webber, Kubica, Button, Vettel, Buemi, Barrichello volt az első helyek sorrendje. Vettel azonban megelőzte a britet, aki beszorult Kovalainen mögé, de még így is jobb pozícióban állt összetettben, mint brazil csapattársa.

Ráadásul Barrichellónak egy nem tervezett boxkiállást is igénybe kellett vennie, ezzel pedig végképp eldőlni látszott a vb-cím sorsa. Hét körrel a vége előtt Vettel a negyedik helyen állt, míg Barrichello a nyolcadik volt, így Button akkor is világbajnok lehetett volna, ha kiesne.

Több változás már nem történt. Ezzel Button és a Brawn révbe ért és megszerezte a vb-címet. A futamot az ausztrál Mark Webber nyerte meg, Robert Kubica és Lewis Hamilton előtt.

A 2009-es brazil nagydíj végeredménye:
Hely.  Pilóta        Csapat                        Idő

1.  Webber        Red Bull-Renault        1h32:23.081

2.  Kubica        BMW Sauber              +     7.626

3.  Hamilton      McLaren-Mercedes        +    18.944

4.  Vettel        Red Bull-Renault        +    19.652

5.  Button        Brawn-Mercedes          +    29.005

6.  Raikkonen     Ferrari                 +    33.340

7.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari      +    35.991

8.  Barrichello   Brawn-Mercedes          +    45.454

9.  Kovalainen    McLaren-Mercedes        +    48.499

10.  Kobayashi     Toyota                  +  1:03.324

11.  Fisichella    Ferrari                 +  1:10.665

12.  Liuzzi        Force India-Mercedes    +  1:11.388

13.  Grosjean      Renault                 +     1 kör

14.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari      +     1 kör

15.  Nakajima      Williams-Toyota         +     40 kör

16.  Rosberg       Williams-Toyota         +     43 kör

17.  Heidfeld      BMW Sauber              +     49 kör

18.  Sutil         Force India-Mercedes    +     70 kör

19.  Trulli        Toyota                  +     70 kör

20.  Alonso        Renault                 +     70 kör

A vilagbajnoki pontverseny allása a Brazil Nagydíjat követően:

Pilóták:                   Konstruktőrök:
1.  Button        89        1.  Brawn-Mercedes        161
2.  Vettel        74        2.  Red Bull-Renault      135.5 3.  Barrichello   72        3.  McLaren-Mercedes       71 4.  Webber        61.5      4.  Ferrari                70 5.  Hamilton      49        5.  Toyota                 54.5 6.  Raikkonen     48        6.  Williams-Toyota        34.5 7.  Rosberg       34.5      7.  BMW Sauber             32 8.  Trulli        30.5      8.  Renault                26 9.  Alonso        26        9.  Force India-Mercedes   13 10.  Glock         24       10.  Toro Rosso-Ferrari      7 11.  Kovalainen    22       12.  Massa         22        13.  Kubica        17       14.  Heidfeld      15       15.  Fisichella     8       16.  Sutil          5       17.  Buemi          5       18.  Bourdais       2      


A 2009-es Forma-1-es világbajnokság utolsó futamát Abu Dhabiban két hét múlva rendezik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."