Színes » Benzingőz

Végtelenítették Vettelt

Rászolgált Sebastian Vettel. Megérdemli, hogy a kétszeres világbajnoki címéért elismerjék. Egy luxusterepjáró kapta a nevét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_VettelInfinity
Benzingoz_VettelInfinity
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. október 20., 17:12
0 hozzászólás. 

A következő futamot akár saját otthona kényelméből, egy bőrfotelben pöffeszkedve is végignézheti a Forma-1 újdonsült, címvédő világbajnoka, Sebastian Vettel.

Benzingoz_VettelInfinity

Megdolgozott érte, bizonyított, és jelenleg ő a világ legjobb pilótája a száguldó cirkuszban. Ezt a Red Bull Racing istálló és a főszponzor sem hagyhatta dicséret nélkül, ezért

az újdonsült bajnok privilégiumban részesült.

 

Akinek még nem tiszta, annak villámgyorsan levezetem, mi köze Sebnek, (biztosan nem haragszik meg a közvetlenkedés miatt) az Infinityhez. Aki már látott F1-es közvetítést, annak biztosan feltűnt, hogy a szinte vadászgépre hasonlító pilótafülke alatt ott díszeleg a japán luxusmárka ovális karikában felfelé mutató éket formázó címere.

Továbbá a Renault F1-es fejlesztőcsapata szolgáltatja a világbajnok Red Bullos versenygépek szívét. A folyamatot lerövidítve: Renault a motor, a Nissan a Renault tulajdonában van, az Infinity pedig a Nissan luxusmárkája. Ha a kört sikerült bezárni,

térjünk át az izomtól duzzadó erőgépre.

 

Szerény hazánkban nem épp Loganszerű a Nissan típuspalettája. Inkább amerikai egzotikumként kezelik a nagyméretű, luxus autócsodákat, mintsem a japán-francia fejlesztőmérnökök technológiai vívmányaként. A magas árfekvés, illetve az ízlések és pofonok problémája miatt nem igazán elterjedt, még az olcsóbb modellválaszték sem a luxusra „kiéhezett" közép-kelet-európai piacon.

A Frankfurtban még koncepcióként mutogatott, közepes méretű luxusterepjárót az Infinity-Nissan és a Red Bull Racing szakemberei fejlesztették ki. A gépcsoda alakítása még maga az ifjonc nagymester keze, de inkább jobb lába művét is dicséri, Sebastian aktívan részt vett az autó megalkotásában.

 

Már az alap is ígéretes

Alapul az egyik legsikeresebb és legközkedveltebb FX sorozat legcombosabb változatát élezték ki. Összehasonlításképpen: az FX 50 S egy kategóriában játszik az X5-ös, ML és Q7-es sportosabb képviselőivel.

Benzingoz_VettelInfinity

A külcsín és aerodinamikai változtatások a Red Bull Racing magasan képzett szakembereinek keze munkáját dicséri. Szerintem itt csak helyeslően bólogató, háttérből elemző szerep jutott Vettelnek. Az első kötény, ami természetesen nagy szilárdságú szénszálból készült, az F1-es versenyrakéta orrkúpját formázza.

Kifejezetten jól néz ki a felette végigfutó nappali fény LED sor. Természetesen nem csak az orr kapott karbonkezelést, a küszöbök és a hátsó difuzor is követi az első fertály designját. A hűtőrács is merőben eltér a mezei modelltől, az Ethera tanulmányautóból inspirálódtak a designerek.

 

Nem maradt érintetlen a színvilág sem.

A karbonminta nagyon jól mutat a nagy csillogású, hűvösen elegáns fehér szín mellett. Lesötétítették az ablakot, felcsavaroztak egy kisebb vasalódeszka méretű hátsó szárnyat, és helyenként természetesen rávarrták a címvédő világbajnok nevét.

Persze előkerítettek még négy hatalmas méretű úthenger tappancsot is, ami szépen kitölti az amúgy is öblös kerékjáratokat. Szépek a felnik, nem tagadás, a játék 20 col fölött kezdődik. Bent ismét karbon világ, finom bőr és titán díszítőelemekkel. A kicsit kevesebb térhez és luxushoz szokott világbajnokot talán meg is lepte a hirtelen helynövekedés.

 

Lényeg a luxus, de ne felejtsük el a motorsportot sem.

Muzsika a fülnek, édes egyveleg bármelyik autó freak számára. A vázat szolgáltató FX 50 S Premium kivitelét rendesen a kés alá fektették. Itt látszik meg a Seb-féle know-how.

Benzingoz_VettelInfinity

Mit is tud ez a gép? Sokat, nagyon sokat és piszokul jól. Mielőtt belépnénk a technikai Kánaán motorolajjal felkent földjére, értelmezzünk egy nagyon nyomós tényezőt, az önsúly problémáját. Hiába fogyasztottak le 46 kilót az alapverzió tömegéből, a végeredmény így is kétezer kiló és egy nagyobb cementes zsák: két tonna és ötven kiló a menetkész, nem teli tankos, sofőr nélküli önsúly.

Egy nagyméretű, nagy teljesítményű autónál ez nem is olyan sok, viszont kell néhány elszánt japán ló ereje, hogy egy ekkora kasznit dinamikusan mozgasson. Itt ismét Vettel-re szabták a gépet, az amúgy is tekintélyes számú lovat kiizzadó V8-as ménes gyarapodott egy pár pónilóval. Nehogy a hétszáz lóerős, pehelysúlyú versenyautója után hiányérzete legyen a világbajnoknak, amikor

a fizika törvényeivel kerül összetűzésbe.

 

A teljesítménygyarapodás 30 lóerőnél állt meg, a gép összteljesítménye így 420 lóerőre növekedett. A teljesítménynövekedéssel feljebb tolódott az elérhető maximális sebesség is, így ha a jövendőbeli tulajdonos óhajtja, akár 300 km/órával is röpítheti a több mint két tonnás vasat.

Benzingoz_VettelInfinity

Nem hagyták békén a futóművet sem, a jobb úttartás érdekében 20 milliméterrel közelebb engedték a gépcsoda hasát az aszfalthoz. Természetesen a fékek is jobbak, de biztosan nem produkálják az F1- es versenyautók belsőszerveket szaggató fékezési hatását.

 

Miénk lehet egy darab Vettel tudásából?

Kis szériában, limitált darabszámban kapható az Infinity FX 50 Sebastian Vettel Edition. Még nem publikus a darabszám, sem a megjelenés időpontja. Egyet tudunk: lesz, azaz jön, hogy mikor, még kérdéses.

Az „alapmodellt" sem mérték olcsón, ezért az ínyencségért valószínűleg egy kisebb afrikai ország éves GDP-jének összege fog majd tisztelegni az árcédulán. Akárhogyan is nézzük, még mindig ez a legolcsóbb változat arra, hogy közvetlenül osztozzunk az újdonsült címvédő világbajnok sikerében. Vastag pénztárcájú, excentrikus rajongók előnyben!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."