Sport » Foci

A gall kakas sokszor odacsípett az eddigi Eb-ken

Vasárnap estig tartott az izlandi csoda, ma az őket kiverő franciák Eb-történetét nézzük át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

platini1984
Platini (kékben) a nyolcvanas évek emblematikus figurája volt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. július 04., 13:49
0 hozzászólás. 

Az idei labdarúgó Európa-bajnokságon a legjobb négy közé jutó Franciaország a rendezők között élen áll: 1960 és 1984 után idén is ők rendezhették a seregszemlét – e három torna közül egyet már megnyertek, a jelenlegin is lehetnek ők a végső befutók, illetve egyszer megnyertek egy olyan Eb-tornát is, amikor egyben világbajnoki címvédők is voltak.

A legelső, még Nemzetek Kupájának hívott Eb-t 1960-ban Franciaország rendezhette – ám a nagy meglepetés rögtön az első meccsen jött, hiszen az ötvenes évek végére megerősödött francia csapat kikapott Jugoszláviától. Minden idők legfordulatosabb Eb-meccséről beszélhetünk, hiszen a vége előtt negyedórával még 4-2-re a házigazdák vezettek, ám a jugók 5-4-re behúzták a találkozót, ráadásul a kékek a bronzmeccset is elveszítették Csehszlovákia ellen 2-0-ra.

A francia foci finoman fogalmazva nem volt valami jó a hatvanas-hetvenes években, egészen 1984-ig kellett várni, amíg a gallok ismét kint lehettek egy Eb-tornán – méghozzá úgy, hogy ők voltak a rendezők.

Ezt annak rendje és módja szerint meg is nyerték, a Michel Platini nevével fémjelzett csapat tényleg a legjobb volt a tornán. A franciák játékmestere 9 gólt lőtt – ezt ugyan Cristiano Ronaldo kiegyenlítheti ugyan, ha a héten szerez egy gólt, de azt azért ne felejtsük el, hogy Platini-nak ez egyetlen, nyolccsapatos Eb-n jött össze (öt meccs alatt), míg a portugál játékosnak ez már a negyedik Eb-je. 1984 felejthetetlen a franciák szempontjából.

1992-ben ismét ott volt a gall gárda a svédországi Eb-n, de a későbbi győztes dánoktól nagy meglepetésre kikaptak az utolsó csoportmeccsen és kiestek.

Négy évvel később megint ott voltak, a csoportjukból is továbbmentek, Hollandiát tizenegyesekkel kiejtteték, ám az elődöntőben ők kaptak ki, az egyedüli hibázó, nagy ígéret Pedrosból utána már nem lehetett nagy játékos. 

Négy évvel később, a belga-holland közös rendezésű Eb-t viszont megnyerték: Zidane, Trézeguet, Wiltord, Henry, Vieira, Blanc és a mostani szövetségi kapitány Deschamps olyan erős gárdát alkottak, ami csoportmásodikként továbbment, kiverte Spanyolországot és Portugáliát is.

A döntőben sokáig vesztésre álltak a franciák az olaszok ellen, de Wiltord és Trézeguet villanása döntött a rotterdami fináléban.

2004-ben sem volt rossz a csapatuk, de a meglepetésgárda Görögország útjukat állta a negyeddöntőben. Négy évvel később a csoportból estek ki, a hollandok és az olaszok simán legyőzték őket, csak Románia ellenében tudtak egy döntetlent játszani. A legutóbbi Eb-n továbbléptek a csoportból, de a negyeddöntőben szintén a későbbi győztes állta útjukat, 2-0-ra simán kikaptak.

Most a legjobb négy közé már bejutottak, csütörtökön a németek elleni elődöntőn dől el, hogy lesz-e újabb finálé számukra. Döntőbe eddig kétszer jutottak és mindkétszer nyertek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."