Sport » Foci

Rontsuk el a portugálok Eb-sztoriját!

Milyen utat járt be a magyarok mai ellenfele az Eb-ken? Megmutatjuk, mert meglehetősen gazdag az Eb-sztorijuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

porugalgomesfigo
Figóék nem juthattak a csúcsra, a magyarok ma Ronaldóékat fékezhetik meg
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 22., 10:47
0 hozzászólás. 

Kedden koraeste Németország 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot a labdarúgó Eb-n, s ezzel az is eldőlt, hogy a magyar labdarúgó válogatott a legjobb 16 közé jutott. Este a horvátok legyőzték a spanyolokat, s ez azt is jelenti egyben, hogyha Magyarország csak az F csoport harmadik helyén végez, akkor Horvátország lesz az ellenfele.

Az E csoport utolsó meccsei ma este tíztől lesznek, Svédország Belgiummal, Olaszország pedig Írországgal játszik. Ebben a csoportban az olaszok már csoportelsők és az is biztos, hogy a nyolcaddöntőben a címvédő spanyolokkal találkoznak majd. Amennyiben a magyarok csoportelsőként végeznek, a belga-ír-svéd hármasból kerül ki a nyolcaddöntőbeli ellenfelük.

Ehhez azonban kell egy jó eredmény Portugália ellen: Magyarország Lyonban C. Ronaldóékkal csap össze 19 órától, ugyanebben az időben az osztrákok pedig Izlanddal játszanak. A magyarok meccsét az angol Martin Atkinson vezeti – ne feledjük, ha a magyarok második helyen végeznek, akkor az angolokkal játszanak majd.

Portugália egészen a nyolcvanas évekig nem számított futballnagyhatalomnak, hiszen az Eusebio nevével fémjelzett csapat ugyan letette a névjegyét az 1966-os világbajnokságon, ám egészen 1984-ig nem voltak nagy tornán. A franciaországi Eb-n viszont nagyon jól szerepeltek, kijutottak a csoportból a Románia elleni győzelemmel és drámai körülmények között, az elődöntő hosszabbításában estek ki.

Tizenkét évet kellet várni arra, hogy újra Eb-re jussanak és azóta folyamatosan ott vannak a kontinenstornán. Angliában 1996-ban jó benyomást tettek, a csoportban megverték a törököket és a horvátokat, ikszeltek Dániával, de a kiesős szakaszban a csehek megállították őket azzal a bizonyos emelős Poborsky-góllal.

2000-ben a csoportban mindenkit legyőztek, sorrendben Angliát, Romániát és Németországot is, az angolok ellen egy feledhetetlen mérkőzést vívtak Figóék, 2-0-ról hozták vissza a meccset és nyerték meg.

A negyeddöntőben a törököket intézték el egy Nuno Gomes-duplával, azonban az elődöntőben egy botrányos meccsen, aranygóllal kikaptak a későbbi győztes franciáktól.

Négy évvel később Portugália Eb-t rendezhetett. A nyitómeccsen nagy meglepetésre kikaptak a görögöktől 2-1-re, de ezután nagyjából gond nélkül vették az akadályokat: a csoportban az oroszokat és a spanyolokat is legyőzték, a negyeddöntőben az angolokat tizenegyesekkel verték, majd az elődöntőben a hollandokat is legyőzték 2-1-re. A pofára esés a lisszaboni döntőben jött, ahol ismét a görögökkel játszhattak, Hariszteászék ebben is nyertek 1-0-ra.

2008-ban ismét sikerült a csoportból való továbbjutás, de a későbbi döntős németek megállították Ronaldóékat, az Eb egyik legjobb meccse volt a 3-2-re végződött negyeddöntő.

Négy évvel ezelőtt szintén jól szerepelt a portugál válogatott, csoportmásodikként lépett tovább Németország mögött, s a negyeddöntőben egy Ronaldo-fejessel Csehországot is kiejtette. Az elődöntőben Spanyolországgal csaptak össze, azonban a gólnélküli döntetlen után a büntetőpárbajban a spanyolok voltak jobbak.

Ma este a magyar válogatott tehetne arról, hogy ne jussanak olyan messzire, mint az elmúlt Eb-ken!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."